Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Junqueras culpa Unió que el full de ruta encara no es pugui signar

oriol-junqueras

00:00 55:03
00:00 55:03

Oriol Junqueras revela que “fa pocs dies” es va reunir amb Artur Mas i culpa Unió que el full de ruta cap a la independència encara no es pugui signar. Diu que si fos per ell ja es podria tirar endavant "ara mateix". El president d’ERC també defensa la utilitat de la comissió d’investigació pel frau fiscal, però critica que “alguns diputats” vagin de “jutges”. I sobre la polèmica per la final de la Copa del Rei, Junqueras diu que “preferiria que no es xiulés cap himne”, però també lamenta “la manca de respecte de les màximes autoritats de l’Estat”.

Oriol Junqueras, president d’ERC, també ha dit que:

- "Segur que sí que serveix d'alguna cosa aquesta comissió i segur que molt menys del que voldríem."

- "S'hauria de distingir el terreny més polític que hauria de fer aquesta comissió (hi ha diputats que ho han fet extraordinàriament bé i d'altres que ho han fet no gens bé) i la feina que ha de fer un jutjat."

- "Evidentment m'ha agradat Oriol Amorós. Ho ha fet molt bé. Ha fet les preguntes d'una forma molt pertinent, molt educada, intentant esclarir al màxim possible la informació."

- "Som en una societat en què hi ha gent que ha confessat delictes rellevants i, en canvi, es passegen tranquil·lament pel carrer."

- "Hi ha la sensació que hi ha coses mal fetes que queden impunes i que poden quedar impunes."

- "El format de la comissió parlamentària és l'únic que pot ser. Una comissió no pot fer el paper d'un jutge."

- "A alguns diputats els agradaria ser-ho [jutges], i curiosament als que més els agradaria ser-ho són aquells que molt sovint pertanyen a partits que tenen enormes implicacions en altres casos de corrupció. Parla qui menys hauria de parlar o qui més crida és qui més prudent hauria de ser."

- "Això no vol dir que s'hagin de suprimir les comissions d'investigacions."

- "Les enquestes tenen el valor que tenen, i tots sabem o intuïm que s'han convertit en un instrument per intentar influir en l'opinió de la gent, no per saber què pensa la gent."

- "Segur que sabem molts més detalls d'uns comportaments que en molts casos són poc lícits, poc elegants, com ara que una persona tingui una plaça a l'administració pública sense haver passat mai cap concurs. No hauria de ser així i s'ha d'evitar que sigui així."

- "Per desgràcia en aquest país hi ha un terreny on es solapen de forma inadequada els interessos personals, familiars o de determinats partits en l'àmbit de l'administració pública amb interessos privats."

- "Quan utilitzes l'administració pública, els diners de tots nosaltres, és evident que violenta clarament la sensibilitat de molta gent. Hi ha molta gent que s'ho passa molt malament com per saber que els diners es llencen d'aquesta manera."

- "Ens sembla bé la intervenció que va fer el president Mas."

- "És evident que la feina d'aquesta comissió no s'ha acabat. Esperem que aquests tipus de comissions contribueixin a buscar fórmules perquè sigui un país net i no s'embruti més, i com més siguem, millor."

- "Oriol Pujol no em produeix cap fàstic personal. Ara bé, si algú s'ha enriquit amb una deslocalització empresarial, per tant, s'ha enriquit enviant gent a l'atur, a mi em produeix fàstic."

- "Fa pocs dies, tres o quatre, [que no parlo privadament amb Artur Mas]."

- "Amb Artur Mas, ens entenem en moltes coses i en coses molt rellevants."

- "El nostre full de ruta és començar a exercir la independència des del primer dia, conscients que no tindrem totes les eines per exercir-la el primer dia. Però per aconseguir-ho hem d'actuar amb voluntat de ser un país independent. Espero que el nostre full de ruta sigui compartit pel màxim de gent possible."

- "Estic segur que ja hi ha un acord [pel full de ruta] que podria ser signat ara mateix."

- "Unió ha dit que no podia signar cap full fins després del procés intern que farà després de les municipals. ERC està en condicions de signar-ho ara mateix? Sí. Tothom està en les mateixes condicions? No. Perquè alguns han dit que no ho poden signar ara. CDC entenc que sí, perquè el Sr. Rull ho va dir en aquest sentit."

- [Hi ha alguna possibilitat de crear una llista unitària?] "Aquest acord [pel 27-S] s'ha de respectar. No reobrirem debats antics i enterrats. Seria una irresponsabilitat absoluta."

- "Necessitem confiar en Artur Mas i estem segurs que ell necessita confiar en nosaltres."

- "Necessitem un mandat democràtic de debò per fer el pas definitiu cap a la independència."

- "No, [no trobo destrempat l’espai sobiranista]."

- "Veig ganes de superar aquests reptes immensos que tenim per davant."

- "El número 2 de Barcelona es decidirà quan toqui."

- "Jo faré tot el possible perquè sigui així [que Catalunya sigui independent el 2016]. M’hi abocaré amb totes les meves forces."

- "Si la gent vol anar a un camp de futbol i vol xiular, que xiuli. Si vol aplaudir, que aplaudeixi."

- "Preferiria que no es xiulés cap himne. És bo ser respectuós amb els sentiments que un himne o una bandera expressen. També és veritat que molt sovint els que tenen manca de respecte vers la gent són les màximes autoritats de l'Estat, i això encara és més lamentable. Com més alta és la responsabilitat, més responsable has de ser".