El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Junqueras: "Un president i un govern sense estabilitat parlamentària servirà de molt poc"

oriol-junqueras

00:00 23:42
00:00 23:42

Oriol Junqueras vol anar més enllà d’un acord d’investidura amb la CUP. El president d'Esquerra i diputat de Junts pel Sí creu que “un president i un govern sense estabilitat serveix de poc”, i insisteix que estan “obligats” a tancar un acord: “Ens ho juguem gairebé tot”. Junqueras també qualifica d’“indigne, immoral, ineficient i desastre” la gestió que fa el Govern espanyol del FLA.

Oriol Junqueras, president d’Esquerra i diputat de Junts pel Sí, també ha dit que:

- "Sempre he dit que l'acord era possible i probable. No és que la cosa hagi millorat, però tampoc havíem estat gaire pitjor."

- "Malauradament el ritme és més lent del que voldríem. Però el ritme estic segur que ens portarà a un bon acord."

- "Fem de mediadors, mitjancers. Ajudem perquè hi hagi un acord."

- "És una negociació complexa. Però al mateix temps és una negociació obligada a concloure d'una manera exitosa."

- [Recorrent al personatge del Sr. Marcel·lí Virgili] "No li puc explicar el detall de com acabarà aquest acord. Però aquest acord al qual arribarem serà extraordinari, provocarà molta alegria en molta gent, amb totes les sensibilitats polítiques ben acordades. I qui se'l perdi no tindrà perdó de Déu nostre senyor. I com que tots ho saben, no se'l deixaran perdre."

- "Ens hi juguem molt. Gairebé ens ho juguem tot. Per tant, l'acord és molt important, tant com imprescindible. El que fa Esquerra és facilitar l'acord tant com pot."

- "Hi ha moltes coses que diuen uns i altres que tenen bona part de raó."

- "Quan algú diu que Mas ha contribuït d'una forma molt notable a incrementar el perímetre de l'independentisme i prescindir-ne podria ser una pèrdua, té raó."

- "Quan la CUP diu que hem de seguir ampliant el perímetre, també té raó."

- "El repte que tenim és fer aquestes raons compatibles. I no sempre és senzill."

- "Quan la CUP diu que no han imposat el programa a ningú, també és veritat. El pla de xoc de mesures socials era una aportació que havia fet ERC als acords amb Convergència. La CUP no ha imposat res."

- "En cap moment he vist la negociació trencada."

- "Té raó la CUP quan diu que és més important una majoria de 72 per sempre, tota la legislatura, que una de 64 per un sol dia."

- "Un president i un govern sense estabilitat parlamentària servirà de molt poc. L'únic que faríem és allargar una agonia que ens portaria a eleccions. És imprescindible per tirar endavant els paquets legislatius i tots les decisions que s'han de prendre."

- "Anar eleccions seria una solució que està molt allunyada de l'òptim."

- [Sobre el deute de la Generalitat amb farmàcies, hospitals i residències] "La situació és altament preocupant, molt preocupant. Per resoldre situacions com aquesta, la millor eina és que nosaltres siguem responsables del nostre esforç fiscal i que nosaltres decidim què fem amb els nostres impostos. Això només podrà passar en una Catalunya independent."

- "L'Estat cobra els impostos, no traspassa allò que està obligat a traspassar, t'obliga a demanar un crèdit i tu acabes pagant interessos per allò que l'Estat té l'obligació de traspassar-te, malgrat que tu ho has recaptat a la teva societat."

- "És evident que això és indigne, immoral, ineficient, un desastre de gestió... Per això hem de canviar de dalt a baix."

- [Sobre els atemptats de París] "No, no tinc por. Hem de tenir sentit de la responsabilitat, voluntat d'integració, d'entendre'ns i resoldre els problemes. Estem davant d'una gestió catastròfica del món, que ha inclòs diverses guerres."

- "Tots plegats hem de reflexionar que si volem resoldre els problemes plantejats al món, hem de tenir una actitud més responsable."