No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

En 24 hores més de 250 casos de catalans que no han pogut votar el 27-S

francesc-esteve

00:00 08:22
00:00 08:22

Foto: Roser Vilallonga | La Vanguardia

El secretari general de Governació, Francesc Esteve, considera "inexplicable" i qualifica de "tracte discriminatori" que la Junta Electoral Central acceptés allargar el termini de vot pels militars i no per la resta de catalans residents a l'estranger. El Govern avança que "en tan sols 24 hores hem rebut 250 casos de persones que no han rebut les paperetes i no han pogut votar el 27-S". Dels vots perduts al consolat de Roma, el Govern lamenta que "només n'hem pogut recuperar una tercera part".

Francesc Esteve, secretari general de Governació, també ha dit que:

- “[Els problemes amb el vot des de l’estranger] És una tònica habitual dels últims anys. El 2012 va passar exactament el mateix.”

- “Hi ha 2 traves burocràtiques importants: estar inscrit en el cens electoral de residents a l'estranger. Un cop has aconseguit inscriure’t, la segona trava és que les paperets arribin a temps.”

- “No és mala fe, però no ens han ajudat. Hem tingut moltes traves. Des del primer dia vam voler vetllar perquè això no passés, i no ens van deixar prorrogar els terminis.”

- “El que sobta és que a les eleccions europees va passar el mateix [problemes amb els terminis] i aleshores sí que es va concedir la pròrroga.”

- “És inexplicable [que s’allargui el termini pels soldats i no per la resta]. És un tracte discriminatori afavorir que un col•lectiu tingui més possibilitats de votar que un altre.”

- “Individualment no es pot comprovar si el vot ha arribat.”

- “Els vots que no hagin arribat a les juntes electorals el 30 de setembre, no es contaran.”

- “En tan sols 24 hores hem rebut 250 casos de persones que no han rebut les paperetes i no han pogut votar. Preveiem que la llista s'ampliarà molt.”

- “Només s'han pogut recuperar una tercera part dels vots extraviats [dels que el consolat d’Itàlia va enviar a una adreça incorrecte]. Això al segle XXI no pot passar. Molts vots no han arribat a temps perquè deuen estar perduts pels carrers d'Itàlia.”

- “Fins que no hi hagi una modificació legislativa que simplifiqui el procés, això seguirà passant sempre.”

- “La manca de fiabilitat amb el procés de vot per correu explica que només un 11% dels residents a l'estranger hagin sol•licitat el vot.”