El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Llamazares: "Podem s'ha convertit en un partit oportunista"

gaspar-llamazares

00:00 12:16
00:00 12:16

Foto: La Vanguardia

Gaspar Llamazares acusa Podem de ser “oportunista” i lamenta que hi hagi una “confrontació molt dura de l’esquerra” de cara a les eleccions del 26 de juny.  L’exlíder d’Esquerra Unida creu que és un “error” que Alberto Garzón faci coalició amb Pablo Iglesias el 26-J.

Gaspar Llamazares, exlíder d’Esquerra Unida i portaveu d’Esquerra Oberta a Astúries, també ha dit que:

- "No necessàriament [Esquerra Unida ha de pactar amb Podem]. La confluència és possible des de la identitat de cadascú, però estem parlant d'una coalició que té pros i contres."

- "El balanç de Podem d'aquests mesos és negatiu. No ha fet honor als seus vots. No els ha utilitzat per buscar almenys un diàleg i un acord d'esquerres. En canvi, el balanç d'Esquerra Unida és positiu i es veu en les perspectives electorals."

- "Des del punt de vista tàctic és un error. I des del punt de vista estratègic també. Ho saben els partits que s'han aliat amb Podem, que no han pogut formar grup parlamentari i s'han diluït en el planeta Podem."

- "Podem és un planeta desconegut. Fa tres mesos era una opció transversal i considerava que nosaltres érem una opció envellida i d'esquerres. El seu plantejament era de dalt a baix, no dreta-esquerra. En aquest període s'ha convertit en el fidel de l'esquerra, que passa el termòmetre a la resta de partits per veure la seva temperatura d'esquerres. Ara és sobretot una formació política nova i oportunista."

- "Aquestes eleccions seran favorables per a la recuperació d'Esquerra Unida i es deixarà desaprofitar aquesta oportunitat, així com s'ha desaprofitat l'oportunitat de fer fora la dreta."

- "En les eleccions anteriors encara era possible plantejar-se un front comú per treure el PP del govern i aconseguir un canvi d'esquerres. Això que va ser possible i que no es va fer, entre d'altres, perquè Podem no va voler, ressorgeix, però ara les condicions són diferents. Aquest front comú confon més que no pas suma i no multiplica."

- "Podem oscil·la en funció de l'oportunitat."

- "Crec que hauríem de ser més analítics i més crítics amb les pròximes eleccions. Seran unes eleccions en què hi ha un element de canvi polític i de realisme perquè els nous ja han aterrat."

- "El trasllat mimètic de la política espanyola a Catalunya seria un error i a la inversa, també. És un error traslladar una proposta fracassada en el passat com és el sorpasso, i a més d’una manera ambigua dient que ja no és el sorpasso del PSOE sinó el sorpasso del PP i Ciutadans, com també és un error traslladar En Comú escala espanyola quan no hi ha hagut res comú. En les últimes eleccions, vam carregar fort. A Astúries estem en una confrontació molt dura amb Podem."

- "Crec que això [que Podem quedi segon] no passarà. Això empenyeria el Partit Socialista en braços del PP i de la gran coalició."

- "En aquestes eleccions hem perdut una oportunitat, que era fer fora la dreta, i els principals elements que hi ha en joc són un increment de l'abstenció, un vot més sòlid de la dreta i, a l'esquerra, una separació i confrontació molt dura."

- "Si el comitè federal del PSOE no li ha donat a Sánchez la possibilitat d'un acord a l'esquerra i l'ha fet girar a la dreta, molt menys li donarà la possibilitat de donar la presidència del govern espanyol a una part de l'esquerra que no sigui el Partit Socialista."