Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

"Felip VI necessita el referèndum a Catalunya per justificar el mandat"

juan-carlos-monedero

00:00 36:01
00:00 36:01

Juan Carlos Monedero està "convençut" que “sí o sí” hi haurà referèndum a Catalunya, “perquè Felip VI necessita justificar el seu regnat”.  El politòleg i cofundador de Podem considera que el rei “necessita presentar una solució a Catalunya”, igual com Joan Carles I va tenir el 23-F. D'altra banda, veu “moltes probabilitats” que el proper govern espanyol tingui Pablo Iglesias de president i Pedro Sánchez de vicepresident.

Juan Carlos Monedero, politòleg i cofundador de Podem, també ha dit que:

- "[La informació que publica avui l'ABC] frega la caricatura."

- "Tinc una molt bona relació amb Pablo Iglesias."

- "Podem és una formació que intenta inventar una política diferent. Els partits, com a bona part dels mitjans, ateneus o universitats, estan quedant com a institucions del segle XIX. Estan quedant sobrepassats per l'actualitat. Un partit al segle XXI té altres lògiques. [...] Si mantens una bona relació amb la direcció i estàs amb constant contacte amb les bases, és com si hi estiguessis, però sense estar-hi. Es pot començar a fer política sense tenir càrrecs de representació."

- "Hi ha dirigents del PSOE que diuen que ara no estan a favor del referèndum només per marcar diferències amb nosaltres."

- "El que no té cap tipus de lògica és que estiguem enredats en una cosa que passarà sí o sí i que només té aquest soroll pel joc electoral per intentar acontentar els sectors més conservadors del PSOE."

- "Susana Díaz està arrossegant el Partit Socialista a llocs molt poc productius."

- "Ens trobem amb els interessos d'una senyora que s'ha dedicat sempre a la política i que no té cap altre escenari laboral i farà tot el possible per garantir el seu lloc de treball en aquesta vella política i vol frenar coses de sentit comú, com que el Senat es converteixi en una cambra que no suposi un problema."

- "Estic convençut que el referèndum es farà sí o sí governi qui governi."

- "El cop d'estat del 23-F es va fer al voltant de la figura del rei. [...] Ho diuen el 95% de llibres acadèmics sobre el tema."

- "El que podria presentar Felip VI com a justificació del seu regnat és resoldre el repte català. En aquest sentit, la casa reial necessita presentar un tipus de solució a Catalunya i si el 80% dels catalans volen un referèndum, com dimonis un rei que no ha votat ningú justifica una solució que no passi per una sortida democràtica. La casa reial necessita el referèndum. Una part del PP, la més sensata, vol el referèndum. El PSOE, excepte alguns sectors, també el vol. Inés Arrimadas no té cap futur a Catalunya si no planteja cap reconeixement del dret a decidir."

- "Les boles de cristall estan desajustades i pot passar qualsevol cosa [després del 26-J]. Hi ha moltes probabilitats que hi hagi un govern de Podem, amb les confluències, Esquerra Unida i el PSOE. És molt probable. Amb Iglesias de president i s'ofereix a Sánchez la vicepresidència."

- "Com que crec que el PSOE tindrà un mal resultat, li correspondran proporcionalment els llocs que li toqui en aquest govern. És de justícia democràtica."

- "Rajoy i Sánchez estan en missió suïcida i, fins i tot, Rivera. Si en 10 anys no ha aconseguit res, potser hi haurà gent que plantejarà que ja no funciona."

- "La supervivència de Rajoy i Sánchez generen tanta incertesa que no es pot preveure."

- "L'altra possibilitat és que hi hagi un tipus de gran coalició i s'ajornin els canvis."

- "Espanya és una nació de nacions. Això està mal ensenyat i mal après."

- "El referèndum ha de ser per plantejar la manera d'inserció, o no, de Catalunya al conjunt de l'estat. El que no pots fer són trampes amb la pregunta."

- "La pregunta hauria de deixar clares les tres possibilitats: vol separar-se d'Espanya, quedar-se a Espanya tal com està, o buscar una inserció que garanteixi uns certs drets. Crec que és la pregunta més honesta."

- "M'agradaria que no ho fos, però tindrem la campanya més bruta que es recordi."

- "Deixem de fer això de la consulta alguna cosa metafísica quan és una cosa bastant normal."

- "No entenc que la gent tingui por que voti el poble."

- "Estic convençut que l'element il·lusionant que presenten les eleccions el 26-J és l'aliança de Podem i Esquerra Unida."

- "La meva proposta és que es digui Podemos En Común."