La competència
Ara, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"Podem és l'únic partit estatal amb opcions per l'autodeterminació'

gemma-ubasart

00:00 26:52
00:00 26:52

Gemma Ubasart, elegida secretària general de Podem a Catalunya aquest cap de setmana, defensa que un independentista pot votar Podem: "És l’únic partit estatal amb possibilitats de govern a favor del dret a decidir i de l’autodeterminació." Pel que fa a les eleccions catalanes, diu que “a priori” no serà la candidata i descarta anar amb ICV. Ubasart també es desmarca de la CUP: “La seva estratègia és de formigueta. La nostra, de tsunami.”

Gemma Ubasart, secretària general de Podem a Catalunya, també ha dit que:

- "En democràcia, la utilització de les institucions per anar en contra d'un contrincant polític és una cosa que no hauria de succeir. Això pot ser extensiu a diferents casos. Hem de saber què vol dir viure en democràcia i això està costant a l'Estat espanyol."

- [Sobre la participació en les primàries de dissabte] "És la participació que ens esperàvem."

- "Som un partit en construcció. Que més de 6.000 persones votin els dirigents interns és una dada prou important."

- "Sempre demanem prudència amb les enquestes. Però sí que hi ha un canvi irreversible en el mapa polític català i espanyol, i veurem quina forma acaba de tenir."

- [Era la candidata de Pablo Iglesias?] "El que han fet els inscrits de les diferents comunitats autònomes és votar el secretari general i el consell ciutadà. No tots els secretaris generals que han sortit són de l'equip 'És clar que Podem'. Un terç dels elegits no formen part d'aquest corrent. És una mostra de pluralitat dins del partit."

- "No, a priori, jo m'encarregaré de la tasca de construir partit i organització. A priori, no [seré la candidata del 27-S]. Farem un debat col·lectiu i veurem quin és el càrrec que cadascú ha de desenvolupar. Hi haurà unes primàries obertes."

- "Creiem que anar sols és molt millor per donar la volta al taulell polític. Creiem que amb la papereta de Podem ho podrem fer millor."

- "A Barcelona el que es presenta és una candidatura ciutadana que rep el suport d'algunes organitzacions polítiques d'una manera directa o més indirecta."

- "Podem està a favor del dret a decidir, com a qüestió de radicalitat democràtica. Un territori ha de decidir quina relació vol tenir amb altres territoris."

- "El referèndum ha de ser vinculant."

- "El 9-N es va demostrar que CiU, el president Mas, no van desobeir institucionalment, no es va celebrar el referèndum, i no ens van demostrar que hi hagués gaire suport internacional. Es va demostrar que la via unilateral és un carreró que no va operar cap aquí. El que diem és que hem de construir un escenari multilateral. Cal un canvi de correlació de forces."

- "El debat independentista és una de les diferències amb la CUP. També és una qüestió de l'estratègia política que es prioritza. L'estratègia de la CUP és més de formigueta. La de Podem és més de tsunami."

- "Casta és una implicació d'una classe política amb uns interessos econòmics concrets. Aquí, està representada per quatre partits concrets: el PP, el Partit Socialista, CiU i PNB."

- "Els partits que no he citat no estan sota la definició de casta."

- "Falciani és una persona que ha fet una feina molt important en el seu camp."

- "En el cas de Monedero, assistim a la construcció d'un cas on no hi ha cas. No hi ha ni frau ni delicte fiscal. Hi havia dues interpretacions per tributar. Totes dues estaven bé."

- "Molt possiblement d'aquí a uns mesos Hisenda haurà de retornar diners a Monedero per haver tributat de més."

- "Estem davant de la lògica de primer a Podem ens ignoraven. Després, ens ridiculitzaven. Ara que es veu que és una força de canvi ens ataquen."

- "Estem davant d'una crisi de règim que té tres arestes: una crisi política, una social i una territorial."

- "Estem davant d'un estat de les autonomies que no ha funcionat. El procés sobiranista és un efecte d'aquesta crisi de règim, igual que ho va ser el 15-M."

- "Sí [un independentista pot votar Podem]. Som l'única força política en clau estatal que té possibilitat d'accedir al govern de l'Estat espanyol que diu clarament que estem a favor del dret a decidir i del dret a l'autodeterminació. Això es diu aquí i es diu a Sevilla."