Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"Qui no surti del govern, serà deslleial"

ramon-espadaler

00:00 19:30
00:00 19:30

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, demana als membres d'Unió que no obeeixin l'ordre de sortir del govern de la Generalitat, que expliquin per què ho fan, atès que cometran una deslleialtat envers un òrgan de govern legítim del partit. Espadaler, a més, assegura que, “si es confirma la trencadissa, hauria de tenir translació en els grups parlamentaris”.

Ramon Espadaler, secretari general d'UDC, també ha dit que:

- "No ens consta [que CDC hagi decidit trencar al federació], ens arriba a través de mitjans de comunicació. Encara no hem tingut temps de parlar-ne. Si això és així, haurem de gestionar-ho, però no tenim la voluntat de trencar la federació."

- "Qui no vulgui sortir del govern, haurà d'explicar per què, i no serà lleial a un òrgan legitimat democràticament com és el comitè de govern. Seria una deslleialtat."

- "Honestament, crec que no [Duran no ha boicotejat el 27-S]. Hem intentat fer una aportació de suma pel procés, de sumar la gent del sí-sí i aquells altres que dubten sobre el segon sí."

- "Aquesta manera de posar ultimàtums no és la manera de procedir."

- "Jo no ho veig així [que sigui imprescindible fer un congrés abans del 27-S]. No és una hipòtesi que en aquests moments tinguem."

- "El sí a la consulta d'UDC és molt explícit, molt clar. Qui va respondre sí, sap que deia sí a la plena sobirania, al suport d'UDC al procés, a eixamplar la base, etc."

- "No ho hem plantejat [si ens presentarem a les properes eleccions al Parlament]. No està sobre la taula. La decisió d'ahir no està presa en aquesta direcció. Ara bé, tampoc podem demorar aquest debat. El tema no és ara fer una candidatura alternativa."

- "C's no ha entès res. UDC és un partit nacionalista català que aspira a la plena sobirania de Catalunya. C's està a les nostres antípodes. La seva raó de ser és malmetre la llengua i el nostre model educatiu. No hi haurà cap membre d'UDC que faci aquest pas."

- "La nostra intenció era i ha estat sempre obrir el sí-sí a una mica més enllà: al sí que també té objeccions en el com, i a aquells que veuen i aprecien que Catalunya planti cara."

- "No sé per què Joana Ortega vol deixar la política. No he parlat amb ella d'aquesta qüestió. Només tinc paraules d'agraïment per ella."

- "Si es confirma la trencadissa, hauria de tenir translació en els grups parlamentaris. Quan tinguem la certesa, si és que això és així, ha de tenir translació en tots els àmbits."

- "Nosaltres tenim una proposta confederal. L'haurem de votar si ens en fan una així. Però tenim la certesa que no hi ha res a esperar de l'actual govern del PP. Res serà fàcil. Caldrà picar molta molta pedra."

- "El camí per aconseguir la plena sobirania dins l'ordenament jurídic és transformar la legalitat. Fer-ho des de fora, genera una inseguretat que debilita el procés."

- "No sé si seré a cap candidatura el 27-S. La política no la deixaré mai. Puc deixar càrrecs. Ara en deixaré un. Però la política mai."

Antoni Castellà, dirigent del sector independentista d'UDC, també ha dit que:

- "No tindria gaire sentit [que fos conseller]. Jo tinc el compromís i la responsabilitat d'acabar la legislatura en la tasca de secretari d'Universitats i Recerca."

- "Crec que és una irresponsabilitat enorme [marxar del Govern]."

- "La resposta va ser més irresponsable. Em van dir que és una mesura de força perquè el president de la Generalitat renunciï a la defensa absoluta d'enfocar el 27-S en termes de defensar l'estat independent."

- "És una decisió prou històrica com que és coresponsabilitat de tothom que va votar ahir. Hi ha 16 persones que vam votar ahir: deu que vam votar en contra i dos que es van abstenir."

- "Fa massa temps que a Unió prenem decisions transcendents per marges petits."

- "Això ve de lluny. Just abans de la convocatòria del 9-N ja vam tenir tensió dins d'Unió. També vam tenir un debat molt fort abans de les municipals."

- "No és una qüestió de marxar."

- "Davant d'aquesta situació seria irresponsable no fer un congrés, però hauria de ser immediat. Veurem si el comitè de govern el convoca o tenim altres mecanismes per convocar-lo."

- "Jo defenso un congrés extraordinari. Crec que és el que s'ha de fer. Estem en una situació molt tensa."

- "Aquest és el debat [qui es queda amb les sigles]."

- "Probablement, els propers dies veurem molt debat entre la militància i sobre qui es queda les sigles legalment i qui es queda l'esperit que representa la UDC del 1931."

- [Què faria si perdés un congrés extraordinari o la direcció actual decidís tirar pel dret?] "Quan hi ha un gruix tan gran de militància, faríem una convocatòria en termes d'assemblea general i decidir què es vol fer col·lectivament. La lògica, independentment del que passi amb les sigles, és donar suport col·lectivament al president de la Generalitat si fa una proposta de plebiscit per al 27-S i la seva posició és defensar un estat independent."

- "Un té la sensació que hi ha una aproximació al PSC. Lluitaré en contra que es faci una candidatura de tercera via. No són les meves tesis."

- "Quan veig la interpretació final que es fa de la pregunta, d'intentar avançar en la sobirania sense límits si hi ha pacte amb l'Estat i dins del marc espanyol, aquesta era la proposta del PSC. Tot és legítim, però era la proposta del PSC."

- "Amb la proposta que interpreta ahir la majoria del comitè de govern, no hauríem convocat el 9-N."

- "És una llàstima que Ortega deixi la política. Em sorprèn perquè va ser protagonista que el 9-N fos possible i va dir que va votar sí-sí. Em sorprèn i em sap greu."

- [Sobre la continuïtat de Duran a Madrid] "Veurem això quan dura. Si hi ha un trencament, per més ordenat que sigui, hi pot haver una espècie d'acord d'equilibri, però durarà poc. És molt sorprenent."

- "No és una situació per somriure."

- "El que m'agradaria haver vist és que UDC en bloc fa costat a les tesis dels dos milions de persones que van sortir al carrer el 9 de novembre."

- "La lògica seria que UDC estigués avui al costat de les tesis sobiranistes, representant l'esperit històric d'Unió."

- "Vaig parlar amb Mas fa un parell de dies."

- "Li vam explicar les nostres tesis i la nostra visió d'Unió."

- "No [no vam parlar de la llista]."

- "Si m'ho demana [que vagi a la llista] en parlarem. No és una qüestió de persones, sinó en aquests moments la meva feina és que aquesta part d'UDC la preservem per poder col·laborar en una llista transversal. Treballaré per a la llista del president, des de dins o des de fora."

- "És una decisió individual de cadascú i tothom s'ha de preguntar si vol fer xantatge al president perquè abandoni les tesis independentistes o no. Jo no hi col·laboraré en això. Això ho veurem els propers dies."

- "Sí, en sóc conscient [que puc cometre una falta disciplinària d'una decisió del comitè de govern d'Unió], però a la vegada em considero lleial a aquest 50% de militància com a mínim, al compromís amb els ciutadans que van votar una determinada llista i al president de la Generalitat. Això em pesa bastant més."

- "La direcció està prenent una decisió deslleial amb el resultat de la votació."

- "Jo el que denuncio és que hi havia agenda oculta. Anem a intentar un pregunta en què tothom dirà que sí per després interpretar-la com vulguem i prendre aquesta decisió final. Això és el que em sap greu."

- "Probablement Convergència comença la reflexió sobre la independència després de la sentència del 2010."

- "És una ordre que tothom que estigui per sobre de subdirecció marxi del Govern."

antoni-castella

00:00 31:46
00:00 31:46