El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Sor Lucía Caram: "Ni res ni ningú pot impedir la independència"

lucia-caram

00:00 26:43
00:00 26:43

La monja dominica Sor Lucía Caram ha vingut a El món a RAC1 a presentar el seu llibre, Mi claustro es el mundo, i ha aprofitat per parlar de la difícil relació entre la religió i la política. "Vaig rebre una trucada d'una persona important dins la jerarquia eclesiàstica per criticar el meu posicionament a favor de la independència i per dir-me que no podem fer política des de l'Església". I què fa la Conferència Episcopal Espanyola?, s'ha preguntat la religiosa. “Si Catalunya vol ser independent, ni res ni ningú no podrà impedir-ho”, ha afegit, després de  reconèixer que l’anomenen “la monja collonera”.Lucía Caram també ha dit:

- "Estic absolutament a favor del dret a decidir i de la independència."

- "Si Catalunya vol ser independent, si la gent ho vol, res ni ningú no pot aturar aquest procés."

- "Mai m'he penedit d'haver vingut a Catalunya, crec que és l'acte de fe més gran que he fet a la meva vida i la millor elecció."

- "Vaig rebre una trucada d'una persona important dins la jerarquia eclesiàstica per criticar el meu posicionament a favor de la independència i per dir-me que no podem fer política des de l'Església."

- " És immoral que Cáritas rebi un donatiu d'Amancio Ortega, que està conculcant els drets de les persones. Sento vergonya. Cal saber d'on surten aquests diners i no podem ser còmplices d'aquest sistema. L'Església té una oportunitat d'or per posar-se al costat dels més necessitats i dels més pobres, i per ser la veu dels que no tenen veu."

- "Sóc amiga de Pepe Bono, però de la independència ni en parlem."

- "Sento vergonya quan sento la Conferència Episcopal. Abans em feia mal i ara he après a practicar una mena d'higiene mental i no escoltar-los. La dreta està molt ben organitzada i té grans altaveus, però és la minoria. A mi em diuen que no podem fer política des de l'Església, però sembla que només estigui permès fer-ne en una direcció."

- "Ens hem de preguntar d'on vénen els diners. Fa temps una persona que es dedicava a comprar or i una botiga que explota els seus treballadors van voler fer un donatiu important per a la fundació i ho vaig rebutjar."

- "Hauríem de distingir l'Església oficial, a la qual li costa més estar al costat de la gent, i l'Església de barri, que s'està deixant la pell de manera desinteressada i sovint té una veu poc reconeguda i que la jerarquia de vegades intenta silenciar."

- "El patrimoni de la pràctica religiosa no el tenen els que van a missa, hi ha moltes maneres de ser practicant."

- "Si haguéssim aplicat el Concili Vaticà II, tindríem molt de guanyat, però no hem après a dialogar amb la societat. L'Església necessita sintonitzar amb la gent perquè s'ha tornat una institució irrellevant."

- "L'Església s'ha entossudit a reduir el missatge de l'Evangeli a coses que no tenen res a veure amb el que diu Jesús i que ens allunyen de la societat, com el no als preservatius o als matrimonis homosexuals."

- "Caldria revisar i reformar moltíssimes coses de l'Església, com ara que puguin ser sacerdots, però encara estem en una societat massa masclista."

- "La Conferència Episcopal ha reaccionat tard i malament a la crisi."

- "No tots els musulmans són fonamentalistes, hi ha una lluita interna molt forta entre els més ortodoxos i els més oberts."

- "Les religions s'han convertit en ideologia i la dimensió més espiritual queda ofegada. I aleshores ens convertim en fanàtics que, en lloc de tenir relacions fraternals, tenim lluites de poder fratricides."

- "Em diuen la monja collonera."

- "La meva lluita és la causa per les persones i pel canvi."

- "Jesús va defensar els drets de les persones contra un poder opressor i se'l van carregar perquè era incòmode."

- "Jesucrist va ser el primer indignat de la història i per això se'l van carregar, perquè es va oposar a un sistema polític pervers. Però la seva va ser una indignació responsable, no es va limitar a rebentar les coses, sinó a oferir una alternativa."