RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Rufián: "La reunió amb Sánchez va ser kafkiana. Ens va plantejar un nou Estatut"

gabriel-rufian

00:00 57:02
00:00 57:02

Gabriel Rufián assegura que Pedro Sánchez "no entén absolutament res". El portaveu adjunt d'ERC al Congrés revela que el líder del PSOE els va plantejar un nou estatut de Catalunya per superar l’independentisme. També explica que alguns diputats del PP el van felicitar per la seva intervenció a l'hemicicle i té coll avall que el PP, el PSOE i Ciutadans es posaran d’acord per governar.

Gabriel Rufián, portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés, també ha dit que:

- "Potser sí que divendres em van descobrir en el Madrid polític, tot i que no sóc d'escoltar gaire la caverna."

- "No vaig quedar gaire content de la intervenció. Em va faltar temps. Vaig parlar més a poc a poc del que parlo."

- "El 20 d'octubre del 2013, Ciutadans va sortir del Parlament per no condemnar el franquisme, quan tenia el Sr. Cañas, que és de tot menys una persona de centre. [...] Després han tingut un posicionament més clar, però aquella vegada van marxar pitant."

- "Patxi López va violar el reglament. Per interpel·lacions ens hauria d'haver donat la paraula. Celia Villalobos l'hi va dir."

- "A Patxi López se'l veu molt obedient amb el pacte entre el PSOE-C's i molt poc atenent al reglament, en definitiva. Em sembla molt malament perquè representa la tercera figura més important de l'estat espanyol."

- "Jo sóc republicà i d'esquerres. L'independentisme és un estat transitori. Em sembla inherent a ser republicà i d'esquerres defensar el dret a l'autodeterminació de qualsevol propi".

- "Plataformes com Súmate, l'ANC, Òmnium i AMI han fet molta més feina que jo per fer créixer l'independentisme."

- "Després de la intervenció, Margallo em va dir: '¡Te has quedado a gusto!'. Molta gent sí que em va felicitar. Gent del PP, a la cafeteria, se'ns va acostar per dir-nos que no estaven d'acord amb nosaltres, però els semblava valent que ho defenséssim."

- "El Sr. Quevedo el vaig veure un parell de cops al Congrés i em va saludar molt efusivament. No em va dir absolutament res i tenia l'oportunitat per dir-me que li havia semblat un disbarat."

- "No em sembla noticiable que Margallo digui que a Catalunya hi ha un mur de silenci. Li puc assegurar que es queda curt. Dirigents del PP i de Ciutadans han dit autèntiques barbaritats sobre Catalunya."

- "Probablement sí, [ja hi hauria president si el PSOE hagués acceptat el referèndum de Podem]. Hem estat davant d'una competició de veure qui es vanagloriava més de no donar veu a un poble i per part del dirigent d'un suposat partit d'esquerres."

- "Crec que estem davant d'una gran coalició entre el PP,el  PSOE i Ciutadans. Davant d'una negociació així, t'has de preguntar qui perd més. Si no s'arriba a un acord, són els tres que més hi perden."

- "En unes noves eleccions, crec que tornaria a guanyar el PP."

- "En qualsevol escenari, el principal afectat és el PSOE, encara que governi."

- "El PSOE està en una deriva total i absoluta. Vam trobar un Sánchez a la dreta, dreta, dreta del Zapatero de l'any 2004. No entenia absolutament res del que li explicàvem."

- "No, ningú ens ha convocat a cap reunió."

- "La reunió amb Sánchez va ser kafkiana. Fins i tot ens va dir que es podia plantejar un nou Estatut de Catalunya. Li vaig dir que era com anar a comprar un iPhone i et donen un Alcatel del 99."

- "També ens va dir que plantejàvem trencar la Constitució. Li vaig dir que la Constitució la van trencar ells amb Rajoy una nit d'estiu."

- "És un miopia social i política total i absoluta."

- "Jo crec que des de la diversitat som més forts."

- "Amb Francesc Homs tenim una relació cordial. Tenim molt clar que sempre votarem conjuntament en tot el que tingui a veure amb el procés i Catalunya."

- "No m'he plantejat portar als tribunals res del que m'han dit. Seria donar importància a gent que vol que li donem importància. Catalunya és un altre país. No m'ho prenc com una cosa personal, sinó com una victòria."

- "La relació és molt fluïda i cordial. Tenim molt a veure amb Podem, i sobretot amb les marees."

- "Tenim reunions periòdiques amb ells [Podem/En Comú Podem] per posar en comú els plantejaments. La diferència és que ells encara creuen que l'estat espanyol pot canviar. És gent tan republicana i d'esquerres com nosaltres, però potser no tenen tanta memòria."

- "Entrar a qualsevol comissió ho farem. Però sobretot farem debat i lluita ideològica. Els que diuen que hi ha crisi de convivència que facin el favor de ser demòcrates."