El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Vila a Montoro: "Si Espanya ha tingut un gran enemic han estat els mateixos mals governs espanyols"

santi-vila

00:00 10:14
00:00 10:14

El conseller Santi Vila creu que actituds com la del ministre Cristóbal Montoro són les que han portat l'Estat espanyol al "col·lapse" i també les que fan que els catalans es vulguin independitzar. El titular de Territori i Sostenibilitat acusa l’executiu central de “fer servir tots els instruments de l’Estat per als seus interessos sectaris i partidistes”. Vila també denuncia que els expedients a Renfe sempre acaben salvant la companyia i culpant Adif, sobre qui no té competències.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, també ha dit que:

- "Sense cap mena de dubte [l'augment dels desplaçaments a l'àrea metropolitana de Barcelona té a veure amb la sortida de la crisi]. Des del segon semestre de l'any 2013, comencen a passar coses positives. És un indicador evident que la reactivació econòmica és un fet."

- "El que ara procurem fer és incidir que aquesta no sigui una mobilitat privada, sinó que la gent es cregui i aposti pel transport públic."

- "Hem d'aconseguir ràpidament que tot el sistema de transport públic tingui la fiabilitat, el confort i la velocitats comercial que ha de tenir. Les dades recullen que la fidelització hi és."

- "Allà on es pot arribar amb Ferrocarrils, amb la xarxa de transport públic vinculat al bus exprés, a on actuen amb el sistema de Transports Metropolitans de Barcelona, les xifres ens surten molt i molt positives. En canvi, Rodalies suspèn amb tota la contundència."

- "El 95% de les incidències que tenim a la xarxa de Rodalies vénen per dèficits en la infraestructura. Per molt que la Generalitat afavoreixi la renovació de trens, més dotacions de trens... al final tot això encara tensiona més la xarxa, perquè no s'ha invertit durant massa anys en infraestructura."

- "Vam pactar una solució de mínims. Però tenen un nivell de concreció irrisori."

- "Expedients a Renfe acaben concloent que Renfe no té el problema, que el problema es deriva en la no-inversió en infraestructura. Hauries de combatre el ministeri o Adif i, aquí, no hi som competents."

- "En aquests moments, el servei no és fiable."

- "Si només el 10% que s'invertirà en extensió de l'alta velocitat s'invertís aquí, incrementaríem la fiabilitat del servei."

- "Sembla una evidència més que si Espanya ha tingut un gran enemic han estat els mateixos mals governs espanyols, en la mesura que han fet servir tots els instruments de l'Estat per als seus objectius i interessos sectaris i partidistes. Això els ha desacreditat absolutament, ha distorsionat l'economia. La situació és de col·lapse."