Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"Si no es fa un referèndum, no hi ha una solució per al problema català"

alberto-garzon

00:00 23:36
00:00 23:36

Alberto Garzón situa el referèndum com l’única solució per al “problema” de Catalunya i considera que, “fins i tot, la dreta ho hauria d’entendre”.  El coordinador general d’Esquerra Unida i número 5 de la llista d'Units Podem per Madrid també diu que la campanya és “clau” perquè Units Podem quedi segon o guanyi el 26-J, i acusa el PP i Ciutadans d’utilitzar Veneçuela per fer campanya electoral.

Alberto Garzón, coordinador general d’Esquerra Unida, també ha dit que:

- "El PP i Ciutadans han tret el tema de Veneçuela per fer campanya electoral en un intent de colpejar altres partits sense parlar d'Espanya, de tots els problemes de l'Estat espanyol i que afecten els ciutadans. Consideren que és millor parlar de temes que estan a milers de quilòmetres."

- "Hi ha un joc d'interessos molt fort amb Veneçuela de grans empreses espanyoles i europees. Van allà a fer funcions de representació d'aquests interessos. A la vegada revela una hipocresia descomunal."

- "Sembla que tots siguem candidats d'una nova circumscripció electoral nova que es diu Veneçuela."

- [Sobre la posició de Cayo Lara i Gaspar Llamazares] "Són posicions polítiques diferents. Estem en un procés de renovació en què hi ha tres candidatures. Ells representen una posició del que jo anomeno l'esquerra del règim. Una posició de complaença amb el sistema del 78 en què al final un tendeix a la moderació ideològica i a naturalitzar pactes amb el Partit Socialista."

- "El que hem posat de relleu és que volem un canvi de govern amb un canvi de les polítiques. És precipitat parlar de qualsevol tipus d'aliança i de pacte postelectoral, perquè cal tenir present quin serà el resultat. És evident que anem a un escenari en què el parlament serà fragmentat en què hi haurà d'haver diàleg i negociació. Estem en unes anticipades perquè no hi ha hagut tot això i la nostra coalició representa el que es necessita: el pacte i l'acord amb projectes diferents però que pots compartir determinades qüestions."

- "Crec que anirem creixent a mesura que s'acostin les eleccions i crec que aquesta possibilitat [que Iglesias sigui president] existeix. La campanya electoral és clau. Anem a un escenari en què un element ha canviat: la nostra coalició. Ara el que tenim és una coalició que a les enquestes ja surt en segona posició i ja hem vist en altres eleccions que es pot aspirar a la primera posició."

- "No podem basar la nostra campanya a mirar el Partit Socialista o a tenir una medalla de plata. Volem transformar la societat. Necessitem guanyar al PP. Després del 26 de juny els resultats són els que determinaran si el Partit Socialista estaria disposat a afavorir un govern d'aquestes característiques."

- "Ha de quedar clar per a tothom que el problema de Catalunya és una qüestió que s'ha de resoldre des del diàleg i la negociació, i la política. El referèndum és tot això. És un instrument necessari per començar a resoldre aquest problema. La nostra posició sempre ha estat molt clara."

- "[Un referèndum vinculant] és una eina que posarem sobre la taula allà a on siguem en qualsevol context. Si no es fa així, no hi ha una solució per aquest problema. Fins i tot la gent de dretes ho hauria d'entendre."

- "Nosaltres abaixaríem el dèficit per la via d'un reajustament dels ingressos i les despeses, que implica una reforma fiscal progressiva i, a la vegada, una racionalització de les despeses que ens permeti fer una modernització productiva."

- "Crec que la direcció del Partit Socialista, en un principi, estava interessat a explorar aquesta possibilitat. Però la força interna representada per Susana Díaz li van dir que no podia pactar amb Podem, amb l'excusa del dret a decidir. La realitat política és que no el deixaven pactar amb l'esquerra."

- "Les enquestes plantegen que com a mínim quedem segons. Això canvia absolutament el joc."

- "La base social del Partit Socialista sol ser molt d'esquerres."