Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"S'ha escollit la Meridiana per una qüestió política"

carme-forcadell

00:00 24:52
00:00 24:52

La presidenta de l'ANC admet que han escollit celebrar la manifestació de l'11-S a la Meridiana "per una qüestió tècnica però també política" amb l'objectiu "de fer arribar la idea del procés a un públic determinat". Sobre el full de ruta pel 27-S, Carme Forcadell "veu molt factible" que s'hi sumin la CUP, Unió i ICV-EUiA. També diu que demanaran als partits que "el punt comú" sigui el primer dels programes electorals perquè "la gent ha de tenir molt clar que quan votin, si voten determinades llistes estan votant independència". La presidenta de l'ANC ni preveu ni descarta fer el salt a la política "en principi no tinc previst fer política de partits, al final no sé el que faré".

Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, també ha dit que:

- "Sobre les declaracions de Jorge Fernández Díaz: "És el que volen, que en parlem, per criminalitzar l'independentisme. Qualsevol cosa val per dir que l'independentisme és dolent. És una irresponsabilitat. Prefereixo no parlar-ne perquè és el que ell vol."

- "A la Meridiana hi viu un sector de la població que encara falta que els arribi el nostre missatge. També, tècnicament, va molt bé. No hi ha arbres, és molt ample i es veu molt bé des de l'aire."

- "La Meridiana [s'escull] per una qüestió tècnica i política. És la idea de fer arribar la idea a un públic determinat."

- "L'11 de setembre esperem que sigui així [l'última gran manifestació]. Però també ho esperàvem l'any passat. Segur que aquesta serà l'última gran manifestació d'aquestes característiques, que tingui un caràcter commemoratiu, polític i reivindicatiu."

- "Entenem que les eleccions del 27-S seran plebiscitàries perquè la majoria de la gent ho voldrà així."

- "[A la manifestació de l'11-S] Hi haurà colors, més enllà de la bandera catalana."

- "Les eleccions del 24 de maig seran molt importants i ens hi implicarem. Entenem que com més alcaldes i regidors sobiranistes hi hagi serà més favorable per al procés. Es veurà una mica per on va el procés."

- "S'ha acabat [la picabaralla entre CiU i ERC]. Ara s'ha entès. Ara hi ha un preacord, i és important que ho sigui, perquè està obert que s'hi afegeixin més forces polítiques i entitats. Aquest preacord deixa molt clar l'objectiu comú i unes línies mestres. Per tant, les picabaralles s'han acabat."

- Sobre la llista de país: "Vàrem donar suport al full de ruta que preveu que les formacions aniran a les eleccions en llistes separades. Si el full de ruta tira endavant, sembla que sí, que el debat sobre la llista unitària està tancat."

- "Hi haurà un punt comú i destacat [a tots els programes electorals]. A més a més el primer. Demanarem que sigui així. El primer punt, calcat i a favor de la independència. La gent ha de tenir molt clar que quan votin, si voten determinades llistes estan votant independència."

- "Hi haurà actes comuns [entre totes les forces polítiques a favor de la independència]."

- "Veiem molt factible que se sumin al full de ruta la CUP, Unió i fins i tot ICV i EUiA en el procés constituent. Si guanyen les opcions sobiranistes, a partir del 28 de setembre, s'obrirà un procés constituent i s'hi pot sumar perfectament ICV per dir quin país volen."

- "L'independentisme és molt transversal, independentistes n'hi ha a tots els partits polítics."

- Sobre la xiulada a Àngel Ros: "Era una qüestió de mala educació. Era una minoria molt sorollosa, perquè la majoria va aplaudir. Volia fer la reflexió que la democràcia també és acceptar que parli tothom."

- "Àngel Ros era el nostre convidat i volia agrair que hagués volgut venir."

- "Esperem guanyar [el 27-S] en majoria de vots i d'escons. Ara juguem amb una llei electoral que parla de majoria d'escons perquè no vam poder fer un referèndum."

- "Haurem de veure qui podrà formar govern. Qui formi govern serà qui decidirà. La democràcia és així."

- "Aspirem a tenir una majoria absoluta. [...] En el nostre full de ruta hi ha d'haver un govern de concentració nacional d'una majoria sobiranista. Convergència, i Unió si vol, ERC i la CUP, com a mínim. I si pot ser més, també. Això no és un govern feble, enlloc del món."

- "Que t’insinuïn que des de l'ANC estàs menystenint la gent que viu a la Meridiana, és molt trist i molt fort."

- "A l'ANC sempre hem respectat la majoria del poble de Catalunya. Plantegem unes eleccions, i si guanyen els partits sobiranistes que porten en el seu programa electoral que volen una Catalunya independent, treballarem per això."

- "Pretenc que hi hagi un procés constituent, el 28 de setembre s'obrirà un procés constituent en el qual es redactarà una Constitució que s'haurà de votar. Una persona, un vot."

- "No hi haurà cap inseguretat jurídica. [...] No hi haurà buit legal. Es compliran les lleis espanyoles fins que es puguin complir les lleis catalanes. Això ha passat en tots els processos que s'han fet."

- "Vull democràcia, i si la majoria del país no vol continuar en l'estat espanyol i volen constituir la república catalana, tenen dret a fer-ho. [...] Creiem en el dret a l'autodeterminació, i Catalunya té dreta a exercir l'autodeterminació."

- Sobre el relleu de Carme Forcadell: "Hi ha moltes persones que em poden substituir perfectament, dins i fora de l'Assemblea. [...] Havíem pensat en alguns candidats, però no en conec cap."

- "Ens agradaria, i s'està treballant, per poder presentar una candidatura de consens."

- "Em quedo a l'ANC treballant, i aniré fent actes durant l'estiu per explicar el perquè. Em posaré al servei del secretariat nacional pel que faci falta."

- "En principi no tinc previst fer política de partits. Al final no sé el que faré."