La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"Tothom ha de ser conscient de què va significar aquest monument"

ferran-bel

00:00 04:19
00:00 04:19

Foto: La Vanguardia

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, aposta per mantenir i reintrepetar el monument franquista “perquè tothom sigui conscient de què va significar”. Reconeix que la polèmica, des de Tortosa, “es veu amb certa complexitat” i recorda que la consulta d'aquest dissabte instarà l’Ajuntament a fer una cosa o una altra, però no serà definitiva perquè la decisió no depèn del consistori. A més, s’haurà de descatalogar com a bé cultural d’interès local.

Ferran Bel, alcalde de Tortosa, també ha dit que:

- "Si s'ha de mantenir, s'ha de reinterpretar, explicar i contextualitzar aquest monument."

- "La pregunta de la consulta no deixa opció a mantenir aquest monument tal com estava aquests últims 40 anys."

- "Si guanya retirar-lo, encarregarem un projecte per retirar-lo i museïtzar-lo. Ara bé, fer-ho de forma integral, és difícil. Es tractaria de museïtzar alguns dels elements més significatius."

- "I si guanya reinterpretar-lo per dignificar la pau i la memòria històrica, hem d'explicar què va significar i 50 anys després què significa i quina memòria volem recordar."

- "Durant tots aquests anys, no ha generat cap problema. I ara que anem a solucionar-ho, genera polèmica."

- "Des de Tortosa, la polèmica es veu amb una certa complexitat."

- "No té una explicació fàcil [el per què no volem que es mogui el monument]. D'una banda els tortosins, és un element que ha estat a la ciutat. Tothom és conscient que ho va inaugurar el general Franco. Però la forma d'explicar quin és el context en què es va fer, no és eliminar-lo. Una forma d'explicar el compromís amb la democràcia és mantenir el monument i reinterpretar-lo perquè tothom que ens visiti sigui conscient de quina va ser la realitat en aquell moment."

-

"El monument no és propietat de l'Ajuntament i tampoc és en cap espai públic municipal. És al mig del riu i, per tant, és de titularitat estatal. A més, és un bé cultural d'interès local. Això també s'haurà de desfer, de descatalogar, i el procés no és fàcil."