Versió RAC1
Ara, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Trànsit estudia limitar les converses del mans lliures a 30 segons

josep-perez-moya

00:00 22:13
00:00 22:13

El director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, planteja la possibilitat de limitar el temps de conversa amb el mans lliures per evitar les distraccions dels conductors i reduir els accidents que això provoca. I ha posat com a exemple que l'aparell es desconnecti automàticament després de parlant durant mig minut.

El màxim responsable del SCT ha destacat la reducció de la sinistralitat d'aquests tres primers mesos de l'any, un 36% més baixa que la del mateix període de l'any passat. A més, també ha fet referència a la dada que constata que en els últims dos anys els catalans fem servir més el cotxe privat, sobretot durant els caps de setmana.

Josep Pérez Moya, el director del Servei Català de Trànsit, ha dit durant l'entrevista a El món a RAC1 que:

- Sobre el conductor que va viatjar quaranta quilòmetres en contra direcció per l'AP7: "Es va fer un primer control a la sortida 4 de l'AP-7 i, per raons de seguretat, els Mossos van haver-se d'apartar per evitar un accident molt greu."

- "Es va tallar l'autopista i a la sortida 6 es va poder detenir."

- "Anava amb una taxa d'alcoholèmia de 0,81 i va donar positiu per diverses drogues. Era conscient."

- "La política de retirada de punts està donant els resultats esperats. Reforça un canvi d'actitud. La gent condueix d'una manera més responsable, més conscient del risc, i té una actitud més preventiva."

- "Els indicadors són massa bons i vull ser molt prudent [pel que fa a les xifres de sinistralitat]. Aquest 2010, portem una reducció del 36% respecte al 23 de març de l'any passat."

- "No tenim tancat el pla de seguretat viària del país. L'estem treballant."

- "Mantenir una reducció de la sinistralitat del 50% en els propers deu anys és molt difícil."

- "Suècia vol que, en determinades carreteres del país, no hi hagi cap víctima mortal per al 2020."

- "El GPS aporta tants avantatges com inconvenients. El problema que té és el mal ús que en fem. Abans de sortir l'hem de preparar."

- "No està plantejat prohibir parlar pel mòbil de la manera que sigui. Però sí que hauríem de trobar mecanismes per limitar-ne el temps [de conversa]. Si parlem pel mòbil, estem pendents de la conversa. [...] Per exemple, que als trenta segons es pengi la trucada."

- "Les bicicletes comencen a ser un problema per als vianants, no per al trànsit."

- "Hem de treballar molt amb la cultura de la convivència de l'espai públic."

- "Hem de conviure-hi. Les voreres, si són amples, permeten la convivència entre vianants i bicicletes. Ara bé, no han de ser un carril ràpid per a la bicicleta. Anar fent ziga-zagues no té sentit. Per esquivar què?"

- "Tant en laborable com en festiu, la mobilitat ha pujat des del mes de maig-juny del 2009. Segons quins caps de setmana, es dispara un 6%."

- "El problema de la Setmana Santa serà el retorn. Tothom tornarà Dilluns de Pasqua."

- Sobre la possibilitat d'una vaga dels treballadors d'ACESA i AUCAT convocada per CCOO: "ACESA està treballant mesures perquè [...] no es compliqui la mobilitat. Seria un problema [que es fes la vaga]."

- "El programa close to ens ha obert un camí."

- "No estem en contra que es pugui apujar la velocitat. Però hem de ser coherents. La limitació dels 80 km/h ha donat resultats excel·lents. [...] Si apugem la velocitat -posem que d'onze de la nit a sis del matí-, què pot passar amb les emissions i amb la sinistralitat?"

- "La política d'implantació dels radars, del 2003 al 2009, ha abaixat 10 km/h la velocitat mitjana a l'àrea metropolitana de Barcelona."

- Sobre la proposta de Trànsit de permetre conduir a joves de disset anys acompanyats d'un adult: "Quan diem adult, de què estem parlant? Pare? Mare? Germà gran? Hem d'anar piano piano. S'ha d'analitzar molt bé, perquè, si no, podem obrir la caixa dels trons de la sinistralitat com a conseqüència de la inexperiència. Les dades ens diuen que, en deu anys, han baixat un 72% les víctimes mortals menors de trenta anys."