Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 23 h
L’Espanyol juga a RAC1
Burgos - Espanyol

Vila vol Puigdemont de candidat a la presidència de la Generalitat

santi-vila-politic

00:00 29:32
00:00 29:32

Santi Vila demana a Carles Puigdemont que es repensi la idea de no presentar-se com a candidat a la presidència de la Generalitat.  El conseller de Cultura s’autodescarta com a secretari general de Convergència i defensa que el partit mantingui el nom en la seva refundació. Vila també participa en una tertúlia sobre cultura amb l'editora Ester Pujol, el dramaturg Marc Artigau, el fundador de Cameo Media i Filmin, Juan Carlos Tous, i Jan Riera, d’Els Catarres.

Santi Vila, conseller de Cultura, també ha dit que:

- "Sorprèn que a aquestes alçades de la pel·lícula l'Estat sigui incapaç de garantir un marc de llibertats. Per ningú, l'estelada es pot associar a la violència."

- "Aquest procés que vivim a Catalunya evolucionarà més en funció dels errors de les parts que dels encerts."

- "Catalunya necessita reconciliar-se amb els valors que l'han fet una de les nacions més potents del món i a vegades pots tenir la sensació que ens podríem desorientar una mica."

- "Si ens despistem d'aquest camí, deixarem de ser el que Joan Maragall va dir com "l'Anglaterra del sud" i ens convertirem en Veneçuela."

- "Sí, [continuo sent independentista instrumental]. Molts ciutadans a Catalunya no hem idealitzat mai el procés ni l'objectiu final de la independència. Senzillament el que hem dit és que la independència és la millor solució que trobem per seguir garantint el progrés dels nostres ciutadans."

- "Tinc bons amics al PP, al Partit Socialista, a Ciutadans i, ara, estic en un govern en coalició amb Esquerra. Digue'm qui ets i no què ets. Us podria parlar d'alguns convergents amb els quals no em sento gens identificat."

- "Veig l'aspiració [de la independència] legítima. Catalunya serà independent o no només si els seus ciutadans ho desitgen de veritat majoritàriament."

- "Aquesta Convergència és la que ha aconseguit guanyar."

- "Els últims anys, els governs de torn ho hem tingut especialment difícil amb una agenda duríssima. A ningú li agrada haver de dir que has d'ajustar pressupost, que has d'aplicar retallades, que has de seguir una línia més dura, en lloc d'expansiva."

- "Segur que a Convergència ens hem equivocat moltíssim en el terreny dels comportaments personals i en el terreny de l'orientació general. És evident que hi ha hagut comportaments impropis i indignes, que hem reprovat."

- "La Catalunya de progrés que tenim és gràcies a l'aportació del Partit Socialista i de Convergència i Unió, des del punt de vista de les polítiques."

- "[El cas Pujol] és un cop molt fort."

- "A mi el nom de Convergència m'agrada. Convergència té a veure amb convergir en un denominador comú."

- "Jo no canviaria el nom."

- "[L'aportació municipalista] és imprescindible."

- "M'agradarà participar en el lideratge, sobretot, en el terreny de les idees i del terreny polític, no tant des del punt de vista orgànic."

- "Em temo que no em puc permetre ser secretari general, perquè tinc obligacions institucionals molt grans que em tenen absolutament dedicat."

- "Quan vaig acceptar ser conseller de Cultura, vaig tancar la porta a ser secretari general de Convergència."

- "Espero que el president Carles Puigdemont es repensi la possibilitat de no tornar-se a presentar i en la mesura que cada cop desperta més i millors complicitats amb tothom es torni a presentar i fianci una majoria que ens permeti desplegar el nostre projecte polític que ara té molts condicionants."

- [Turull o Gordó?] "Totes són persones molt valuoses."

- "No hi ha cap motiu per avançar les eleccions a Catalunya."

- "És una hipòtesi plausible [que hi hagi un tripartit a Catalunya]. El laboratori de Barcelona ens donarà alguna pista del que pot passar en un futur."

- "No em vaig sentir gens incòmode que Otegi visités ahir el Parlament. [...] Estic encantat d'escoltar els seus arguments, que no comparteixo. En general, ni la seva carrera política ni trajectòria. La reprovo absolutament. Mai de la vida avalaré un comportament violent en un estat de dret. Des de la reprovació absoluta, ens honora que en una democràcia liberal tothom es pugui expressar. No hi veig cap incoherència ni incomoditat."

- "He sentit dirigents del PP que són xenòfobs i racistes. Això sí que m'ofèn. N'hi ha un que era alcalde de Badalona i les deia molt grosses per guanyar quatre vots. Això violentava l'ordenament constitucional més profund. Aquells valors constitucionals algú els hauria d'haver protegit. [...] El lema "Netejant Badalona" no era violentar la Constitució?"

- "No m'he plantejat en cap moment prendre posicions en aquest nou partit. Som molts els que estem mobilitzats."

- "El 65% dels turistes que visiten Catalunya admeten que visiten el país per raons culturals."

- "Una política estratègica del Departament és ampliar públic. De la mateixa manera que ho és fer arribar la cultura als turistes."

- "Hem d'aconseguir un país que respiri cultura per tot arreu. Crear un ecosistema cultural."

- "Hem de ser molt conscients de la legislació que es fa. Segons les decisions que es prenguin, s'empobreix l'ecosistema cultural."

- "La situació del teatre a Catalunya és especialment bo. Hi ha una capacitat de combinar el teatre públic amb la iniciativa privada que fa una oferta de qualitat i d'interès. És un model virtuós."

- "Llibertat i nul·la ingerència [en la gestió dels equipaments públics]. No sóc una persona qualificada per dir quina ha de ser la programació de l'Auditori o del TNC."

- "El que demano als responsables de les institucions públiques és que es programin els clàssics. Els clàssic no tenen bandera, i alhora s'ha de tenir en compte els valors emergents."

- "El pressupost de Cultura que hem presentat per a aquest 2016, si s'aprova, té un increment important."

- "L’únic any que el govern de Catalunya ha apostat clarament per la cultura va ser un exercici del govern Maragall."

- "Hem de trobar alguna manera de posar en valor i la tradició amb l'arquitectura."

- "El tema de la fotografia no l'acabem de resoldre. La ciutat de Barcelona hi té molt a dir aquí per veure quan podem afrontar l'ampliació del MNAC."

- "Als programadors públics hem demanat que hem d'estar atents a allò que no ha resolt la iniciativa privada."

- "Tenim una missió, que és garantir accés, que vol dir territori."

- "Tenim un dèficit important en la dansa."

- "Hem pressupostat un bon espectacle amb l'objectiu de poder-lo fer rodar pel país, per ampliar la programació."

- "No es tracta de suprimir, sinó de regenerar. El sistema s'ha de regenerar des del punt de vista dels recursos."

- "El sistema de subvencions és virtuós."

- "He donat instrucció que es facin expedients amb sanció forta, exemplar i contundent, en el cas dels llibres de text, que és en el que tenim competències."

- "Pel que fa als continguts virtuals no tenim competències, i l'únic que podem verbalitzar és la nostra reprovació absoluta."

- "La nostra aposta és que es puguin accedir a continguts audiovisuals subtitulats en català. S'ha de poder veure en la llengua que s'ha produït i poder-ho veure subtitulat en català o castellà. Per això ja hem signat un acord amb Canal +."

- "En el cas del cinema hem dissenyat una línia perquè de cara a l'any que ve, a tots els grans cinemes del país es pugui programar en una de les sales cinema d'autor subtitulat en català."

- "El 2015 112 autors catalans han estat traduïts, sobretot a l'anglès."

- "Aquest any configurarem una línia perquè la literatura de no-ficció es pugui traduir al català."

santi-vila-cultura

00:00 51:19
00:00 51:19