El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Irene Rigau critica que "Wert vol espanyolitzar els alumnes catalans"

irene-rigau

00:00 13:18
00:00 13:18

És la denúncia que ha fet la consellera d'Ensenyament, que lamenta que el que es pretén és "intentar anul·lar la nostra realitat des de l'escola". Rigau ha avisat al Govern espanyol que finançar centres 'en castellà' no és legal i ha recordat que "la majoria dels assistents a la manifestació de la Diada fa més de 30 anys que no van a l'escola".

La consellera Irene Rigau també ha dit que:

- "Wert no deu haver vist les imatges de la manifestació. La majoria dels que hi van anar fa més de 30 anys que no van a l'escola. Hi havia gent més gran. No era només un grup de joves que fan una aposta independentista. Ells pensen que la culpa la té l'escola i que han de canviar l'escola perquè no torni a passar. Desconeixen la nostra realitat i pretenen anul·lar-la."

- "Volen espanyolitzar els alumnes de Catalunya. Està just a l'altra punta del que voldria jo. Wert creu en un model d'Estat que no admet la nostra realitat."

- [Sobre la informació que publica avui El Mundo] "El Govern espanyol no ho pot fer, això de subvencionar centres. Però com que els marcs legals canvien tan ràpid, poden canviar la llei i ja està. Això de crear centres propis o finançar-ne d'altres no s'adequa a cap normativa. Qui autoritza els centres és la Generalitat i autoritza els que s'adequen a la normativa."

- "Pensen amb tothom menys amb els alumnes. Busquen la política de la confrontació. El castellà té una bona cura a les escoles de Catalunya."

- "Hi ha molt poca demanda de famílies que volen l'educació amb el castellà com a llengua vehicular. Què faran? Posaran tots els alumnes en una sola escola? Els dividiran? Els traslladaran de comarca en comarca? Això no té cap lògica."

- [Sobre la possibilitat que algunes escoles i instituts obrin el 12 d'octubre]. "El calendari està fixat. Però, tal com passa alguns diumenges amb jornades de portes obertes, els centres poden obrir per fer-hi activitats no curriculars. Els dies festius no es poden ensenyar matèries que aniran a prova."

- "Les proves estatals de domini del castellà demostren que el nivell és igual o superior que la mitjana de l'Estat i que en llocs monolingües. Aquest no és el problema."

- "Els qui volen estudiar amb el castellà com a llengua vehicular se'ls fa una atenció personalitzada. I no hi ha cap problema."

- "El problema és quan se'n vol fer política de confrontació. L'Estatut ens obliga a no separar els nens per raó de llengua. A les Balears ho fan i ho van demanar un 10 per cent dels pares. No accepten que existeixi el català com a llengua vehicular."

- "L'educació és un procés i es busca un domini de les llengües. I en acabar l'educació obligatòria les dominen totes dues. La immersió lingüística té una funció compensatòria perquè al final de l'etapa l'alumne les domini totes dues."