El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Pànic anumèric

Francesc Soler, periodista

Encara que no coneguem cap de les víctimes que ha deixat, a tots ens ha sacsejat l’accident patit ahir pel vol de Germanwings amb 150 persones a bord que, procedents de Barcelona, ja mai no arribaran a Düsseldorf. Les tragèdies aèries que causen desenes de morts tenen un fort impacte en la societat i disparen el pànic a volar de moltes persones.

Possiblement, més d’un oient deu haver passat mala nit pensant que avui ha de pujar a un avió o sabent que un familiar o amic ha de volar els pròxims dies. Els mitjans de comunicació involuntàriament contribueixen a augmentar aquest neguit amb les inevitables cronologies que fan recompte de les darreres grans tragèdies aèries. En els darrers 12 mesos n’hi ha hagut 5 i han causat 700 morts.

John Allen Paulos diria que això ens passa perquè som “anumèrics”. El matemàtic nord-americà usa aquest terme per referir-se a aquelles persones que com jo mateix tenium un cert analfabetisme matemàtic. Segons ell, només amb un notable coneixement dels grans nombres podrem reaccionar amb l’escepticisme pertinent davant moltes informacions aterridores i, per exemple, ser conscients de les petites probabilitats que tenim de patir un accident aeri. Per tant, és un pànic anumèric.