El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1

El món a RAC1
  • Baiget nega la massificació turística a Catalunya malgrat que hi ha més visitants que mai

Emès el

baiget2

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, nega que a Catalunya hi hagi una “massificació de turistes” i assegura que “si vas a la Sagrada Família, et trobes cues com al Louvre o la Torre Eiffel”. Tot i això, Baiget no tanca la porta a apujar la taxa turística sempre que es consensuï amb el sector i recrimina als ajuntaments que ara vulguin recaptar-la “quan qui la va aplicar i ha sofert el desgast ha estat aquest govern”. En relació amb les suposades pressions del Ministeri de l’Interior als germans Cierco, el titular d’Empresa tampoc descarta que la banca catalana hagi rebut pressions de l’Estat com ha passat amb l’andorrana BPA.

Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement, també ha dit que:

- “No hi ha massificació. Si tu ets turista i vas a la Sagrada Família, òbviament et trobaràs amb molts altres turistes. La visiten 3,7 milions l’any. El Louvre de París, 9,5.”

- “Podem acabar l’any amb unes dades més favorables que l’any passat, que ja van ser de rècord. Però aquestes capacitats d’atracció addicionals i noves que s’han produït vinculades a la seguretat de les persones no ens han de fer caure en l’autocomplaença.”

- [Sobre la taxa turística] “Sempre hem dit que, amb consens, parlant-ho amb tots els operadors i els directament implicats no tenim cap inconvenient a retocar determinades parts de l’impost. Sempre que hi hagi consens amb el sector. Pot ser a l’alça.”

- [Sobre la taxa turística] “És curiós que ara les administracions locals reclamin el 100% de la recaptació quan no l’han posat. Qui ha tingut el desgast és el govern de la Generalitat. No és just.”

- “En matèria turística encara no hem fet una veritable extracció i anàlisi molt important de tot el volum de dades que podem obtenir del turisme. Volem crear un observatori del turisme que ens permeti fer això.”

- [Sobre possibles pressions a bancs catalans] “No es pot descartar en la mesura que coneixem tot el que s’ha fet per part del Ministeri de l’Interior i del seu ministre.”

- [Sobre les pressions a la BPA] “Una més per posar a la llista del Ministeri de l’Interior i del ministre Fernández Díaz, que ha demostrat tenir un gran currículum en aquest sentit. Pressionar perquè digui alguna cosa vinculada a un interès polític per anar contra un adversari no es pot admetre.”

- “Fa temps que s’està treballant amb Miró. Ara estem en una situació complexa. Des de la Generalitat se’ls ha ajudat, se’ls ha donat suport financer quan ha calgut. De fet, estem a l’espera que retornin aquests préstecs que se’ls va donar. Veurem si hi ha alguna possibilitat de sortir-se’n.”

- “El Brexit es notarà a mesura que es concretin els processos de sortida i els acords en comerç i en mobilitat de capital i de persones. Esperem que es noti en una capacitat addicional d’atracció d’empreses que tenen la seu a la Gran Bretanya cap a Catalunya.”

- “El president de Seat va dir que era un luxe tenir Barcelona i es preguntava per què no s’havia fet servir fins ara. No s’ha negociat [un model de cotxe amb Barcelona al nom], però que hi hagi aquesta bona predisposició per part dels directius de Seat és una cosa bona.”

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

IMG_4153

Ignasi Ribas, director adjunt de l'Institut de Ciències de l'Espai, i l'astrònom Guillem Anglada avisen que malgrat que el planeta Proxima b sembla habitable i "durarà molts centenars de milers d'anys més que la Terra", amb la tecnologia actual "trigaríem desenes de milers d'anys a arribar-hi".

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

Emès el Dijous 25-08-16

  • Urtasun veu "amb tota normalitat" que Ada Colau vagi a la Diada però ell descarta assistir-hi

Emès el

150416_Ernest_Urtasun

Foto: La Vanguardia

El portaveu d’Iniciativa Ernest Urtasun veu “amb tota normalitat” que Ada Colau hagi decidit assistir a la Diada, però afegeix que ell no hi anirà perquè és una mobilització “molt enfocada a donar suport a un full de ruta concret” que no comparteix. L’ecosocialista creu que “s’ha sobrepassat la consulta, una pantalla que no s’hauria d’haver superat” i recorda que el compromís del seu partit amb el referèndum és “irrenunciable”. Tot i això, no considera que el RUI sigui una sortida a la situació actual perquè tem que “acabi sent una repetició del 9-N”.

Ernest Urtasun, portaveu d’Iniciativa, també ha dit que:

- [Sobre la participació en els actes de la Diada]: “No. Hem decidit que no hi assistirem perquè creiem que és una mobilització molt enfocada a donar suport a un full ruta que no compartim. Ara bé, vivim amb total normalitat que l’alcaldessa Ada Colau hi vulgui assistir perquè això forma part de la pluralitat d’un espai que està en expansió, que s’expressa en pluralitat.”

- “Sempre hem dit que la consulta és irrenunciable. El que no volem fer és una repetició del 9-N, que va ser un grandíssim exercici democràtic però no va tenir els efectes jurídics desitjats. El risc del RUI és que acabi sent una espècie de repetició del 9-N.”

- “Sempre he defensat que la Unió Europea, si l’Estat no ens deixa votar, hi hauria d’intervenir. És el que faig amb els companys d’altres formacions que estem a favor del dret a decidir a Brussel·les. Des de l’inici de la legislatura que intentem demanar a les institucions europees que pressionin l’Estat perquè permetin que Catalunya faci un referèndum com Escòcia.”

- [En resposta a la proposta de trilingüisme de Ciutadans] “Hem de defensar el model d’immersió amb ungles i dents. Tots aquests atacs a la llengua que ens vénen de la dreta espanyola hem d’intentar contrarestar-los amb una defensa molt tancada del que ha estat un model d’èxit. En nosaltres sempre trobaran una formació en posicions de defensa de la llengua.”

- “[La construcció d’un nou partit] no és incompatible amb el fet que Iniciativa pugui seguir existint. Per la seva història, per la seva caracterització, per les seves relacions europees i per molts altres motius.”

- “La meva voluntat sempre ha estat acabar el mandat al Parlament Europeu i, si els companys em renoven la confiança, fer-ne un segon. Sóc un home molt de Brussel·les, molt addicte a la política europea i és allà on crec que els companys poden trobar-me més utilitat.”

  • Meritxell Ruiz respon a Ciutadans que el trilingüisme està “més que superat”

Emès el

120326_Meritxell_Ruiz2

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha carregat contra Ciutadans per la seva proposta de promoure un sistema trilingüe a les escoles catalanes. Ruiz creu que han aprofitat la negociació amb el PP per introduir una de les seves “raons de ser, que és anar contra la immersió lingüística”. També demana als de Rivera que “deixin la llengua en pau” perquè “no és un problema a Catalunya”, i assegura que continuaran aplicant la llei d’educació de Catalunya “amb tota la tranquil·litat i tota la contundència”.

Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament, també ha dit que:

- “Des de Catalunya estem treballant per un model plurilingüe. El trilingüisme està més que superat perquè es tracta, senzillament, de percentatges. Això és molt caduc.”

- “Veig amb molta preocupació que en el moment que Ciutadans posa les condicions sobre la taula parli de la llengua quan no és un problema ni ho ha estat mai a Catalunya. Ells, com nosaltres, són fills d’aquesta immersió i això no ha suposat cap mena de problema. Que facin el favor de fer més política i menys ideologia, i que deixin la llengua en pau.”

- “El que estem fent a Catalunya és aplicar la nostra llei d’educació i ho seguirem fent. A més, aquests articles no van ser recorreguts. Ho farem amb tota tranquil·litat però també amb tota la contundència.”

- “Realment és molt preocupant perquè ja tornem a fer un debat ideològic d’un tema pedagògic. No sé si és que aprofitant que ara estan mirant de reduir els requisits per lluitar contra la corrupció han aprofitat una de les grans raons de ser de Ciutadans com és la lluita contra la llengua de Catalunya i anar contra el nostre model d’immersió lingüística.”

Emès el Dimecres 24-08-16

Emès el Dimecres 24-08-16

Emès el Dimecres 24-08-16

14040006_10153683664222407_832518515786560703_n

El CEO de Reimagine Food, Màrius Robles, avisa que l'alimentació del futur passarà per consumir menys carn i incorporar a la dieta nous productes que "concentrin tots els nutrients". Els insectes són un aliment que, a parer de Robles, anirà guanyant terreny en el camp de la nutrició.

Emès el Dimecres 24-08-16

%s1 / %s2

← Accedeix a l'arxiu de podcasts