El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1

El món a RAC1

En profunditat A partir de les 10

En_profunditatHi ha coses de l’actualitat que s’han de tractar “En profunditat” per entendre-les millor. A partir de les 10 del matí, analitzem i investiguem sobre els aspectes més innovadors de l’actualitat que sovint són els que més costen d’entendre. Els experts en cada materia ens ajudaran a fer un anàlisi crític de cada situació.

Els articles de 'En profunditat'

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/160531_Eulalia_Reguant.mp3 Descarrega-te'l Reguant: “L’absolució i les últimes declaracions dels Mossos són molt preocupants”

31/05/2016

160531_Eulàlia_Reguant

La CUP reclama que es reobri el cas d’Ester Quintana. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant troba “molt preocupant” que s’hagin absolt els dos mossos acusats i les últimes declaracions de l’inspector Jordi Dalmau. Reguant també denuncia que els aldarulls de Gràcia han deixat “100 persones ferides per cops de porra” i condiciona el suport als pressupostos al compliment de la declaració del 9-N i a l’incompliment del dèficit: “Des de fa anys que desobeïm el topall, però amagant-ho. Siguem clars i diguem-ho”.

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, també ha dit que:

- “L’equidistància en els conflictes socials no existeix i no pot existir. És un error mirar-s’ho des de l’equidistància.”

- “L’ocupació existia des d’abans que es pagués el lloguer. Per tant, el debat va molt més enllà del dret a la llibertat privada.”

- “Un pis buit, amb milers de persones sense casa, quin sentit té?”

- “El que denunciem és que ningú aborda el problema de fons: què hi ha darrere del Banc Expropiat, què hi ha darrere del que va passar al barri de Gràcia…”

- “Ells [les persones del Banc Expropiat] són els que expliquen que l’Ajuntament paga el lloguer, quan Maite Fandos els hi va explicar fa un any.”

- “És curiosament en període preelectoral [quan es comença a pagar el lloguer]. Ells ho denuncien a través d’un comunicat. Mesos més tard, en converses amb Ada Colau, Ada Colau deixa de pagar el lloguer.”

- “Durant anys aquest local ha estat buit i ningú hi ha fet res. Era una oficina de Catalunya Caixa, banc rescatat per tots nosaltres i venut després per quatre duros.”

- “Es calcula que hi ha al voltant de 100 persones ferides per cops de porra. Ho calcula el moviment veïnal i la gent que feia xarxa, que van ajudar a curar persones ferides.”

- “L’actuació dels Mossos ha estat absolutament desproporcionada. Si la voluntat era solucionar un conflicte, el desplegament i les maneres d’actuar no eren proporcionals.”

- “Es fa un ús abusiu de la força policial.”

- “Se’ns atribueix un pensament maquiavèl·lic que ens agrada rebre cops. El que fa Josep Garganté és agafar el número del mosso d’esquadra. Però no té res a veure a individualitzar l’acció.”

- “No em consta [que hi hagi un grup de violents que surtin en la majoria de protestes]. Del famós grup d’Italiana no en tinc cap mena de constància.”

- “Molt preocupant [l'absolució dels mossos acusats en el cas Quintana] i més després d’escoltar les declaracions que hi ha hagut després”.

- “Venim de 3 setmanes en què hi ha una sèrie d’agents que reconeixen que van pagar brutalment a Juan Andrés Benítez fins a matar-lo i continuaran al cos dels Mossos. Tenim com a mínim un mosso que va lesionar Ester Quintana i és allà dins i no passa absolutament res. S’ha de buscar qui és la persona i l’entramat que hi ha al voltant. Ningú ha estat capaç de dir qui és la persona. És preocupant. Cal reobrir el cas i presentar recurs.”

- “Podria criticar Ada Colau per altres coses. Però en aquest cas va parlar amb la gent del Banc Expropiat i va deixar de pagar el lloguer.”

- “Quan parlem de lleis injustes, són aquelles que no garanteixen els drets econòmics, socials i culturals de les persones.”

- “La CUP no és la portaveu de la gent del Banc Expropiat. Ni ho som ni ho volem ser. Ens solidaritzem amb un col·lectiu que fa una feina necessària.”

- “És irreversible [el veto als pressupostos] mentre els mínims que hem demanat no es compleixin. No són suficientment de ruptura, segueixen sent excessivament autonomistes, en què no hi ha un punt d’inflexió en el que són retallades i privatitzacions de les dinàmiques que arrosseguem els últims cinc anys.”

- “Són uns pressupostos supeditats absolutament al topall de dèficit dictat per Montoro a ordres de la troica.”

- “Ara ja no depèn de nosaltres.”

- “Han de tenir certs canvis, alguns de certa profunditat, perquè tinguin el nostre suport.”

- “Els pressupostos els podem quadrar en números. Però hem de tenir en compte que els números responen a unes polítiques.”

- “No avalarem les polítiques continuistes. En certes coses potser estan canviant, però en altres, no.”

- “En aquell paper [l'acord de Junts pel Sí i la CUP] no estava escrit això. Des d’un principi vam dir que arribàvem a un acord per la declaració del 9 del novembre. Passen els mesos, la CUP fa una assemblea nacional en què la militància diu que això no avança. Hi ha la sensació que algú es pren com a paper mullat la declaració del 9 de novembre, que ha de ser l’espina dorsal de la legislatura. En la mesura que no ho sigui no hi serem.”

- “La CUP aprovarà uns pressupostos que compleixin la declaració del 9 de novembre.”

- “No tenim previst [la divisió de la CUP en la votació dels pressupostos]“.

- “Volem que s’expliqui què s’està fent de la declaració del 9 de novembre, que era el tret de sortida de la legislatura. Però no ens sentim traïts [per Junts pel Sí].”

- [Respon a Pere Aragonès] “Des de fa uns quants anys desobeïm el topall de dèficit, però amagant-ho. Siguem clars i diguem-ho. Sistemàticament Mas-Colell ha desobeït el topall de dèficit. Fem uns pressupostos que ho diguin si al cap de l’any ho haurem fet i des de fa anys que ho fem.”

- “Generem pressupostos que posin al centre la persona.”

- [Sobre els 18 mesos] “En certes coses es va més lent del que ens agradaria. Estem treballant al Parlament i fora perquè el procés constituent comenci després de l’estiu.”

- “Per al 26-J la CUP farà el mateix que el 20-D: no presentar-se i promoure l’abstenció.”

- “És evident que si Catalunya supera el topall de dèficit i no pot retornar el FLA, l’Estat espanyol també fa fallida. És evident que hi hauria un acord. Però per nosaltres la solució tampoc passa per aquí. Hem de superar tot això.”

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/160531_Antoni_Trilla.mp3 Descarrega-te'l Antoni Trilla, a Pau Gasol: “El podria picar un mosquit amb Zika i continuar sent el millor jugador del món”

31/05/2016

160531_Pau_Gasol

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona assegura que “la majoria de les vegades, Pau Gasol ni se n’assabentaria” que l’ha picat un mosquit amb el Zika “però ha de valorar no planificar tenir un fill fins dos o tres mesos després de la tornada dels Jocs”. Antoni Trilla assegura que “en aquests moments, no hi ha raons per ajornar o suspendre els Jocs Olímpics de Rio”.

Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, també ha dit que:

- “[Pau Gasol] Té tot el dret a ser informat i a prendre una decisió personal. S’han d’explicar bé els riscos que hi ha, i després cadascú pren la decisió que creu més adient al seu projecte esportiu i de vida.”

- “Des del punt de vista de la salut pública, els Jocs Olímpics no suposen cap risc addicional. En aquests moments, no hi ha raons per ajornar-los o suspendre’ls.”

- “L’única recomanació de no viatjar a les zones de transmissió endèmica és de les dones embarassades.”

- “Afortunadament durant els Jocs Olímpics estarem en una situació de menys risc, encara, que fa uns mesos. Serà un període baix de transmissió.”

- Sobre la carta signada per 150 científics: “Aquests científics, majoritàriament, provenen del camp de l’ètica i del dret mèdic. Els riscos per la salut pública no ho justifiquen [la petició de suspensió dels Jocs].”

- “El preu que hem de pagar per la globalització és que els virus i les malalties també viatgen amb nosaltres.”

- “A Catalunya no tenim epidèmia [del Zika]. Tenim casos concrets.”

- “A la tornada del Brasil no és impossible que hi hagi contagis. Tampoc és impossible que es doni algun cas de transmissió per un mosquit autòcton. Però al nostre país fan altament improbable que aquí es desenvolupés un brot o una epidèmia [del Zika].”

- “Pau Gasol no s’hauria de preocupar de res des del punt de vista de la seva salut personal. Si el pica un mosquit amb el Zika, la majoria de les vegades no tindria res. Ni se n’assabentaria i podria seguir sent el millor basquetbolista. En un 20% dels casos podria desenvolupar els símptomes però es recuperaria sol en 3 o 4 dies. [...] El que ha de valorar és no planificar tenir un fill fins dos o tres mesos després de la tornada dels Jocs.”

- Sobre l’Enterovirus: “el nombre de casos nous afortunadament va pujant molt lentament. És un bon senyal. No estem davant d’una situació en què estem anant a més. Al contrari, la situació està més controlada.”

← Accedeix a l'arxiu de En profunditat

%s1 / %s2