El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1

El món a RAC1

En profunditat A partir de les 10

En_profunditatHi ha coses de l’actualitat que s’han de tractar “En profunditat” per entendre-les millor. A partir de les 10 del matí, analitzem i investiguem sobre els aspectes més innovadors de l’actualitat que sovint són els que més costen d’entendre. Els experts en cada materia ens ajudaran a fer un anàlisi crític de cada situació.

Els articles de 'En profunditat'

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/151002_Anna_Gabriel.mp3 Descarrega-te'l Anna Gabriel (CUP): “Si hem avançat tant, l’escull no serà una persona”

02/10/2015

151002_Anna_Gabriel

La CUP confirma que s’han iniciat les converses amb Junts pel Sí, però evita donar detalls de com avança la negociació. La diputada electe Anna Gabriel assegura que no volen convertir les trobades en un “xou mediàtica”. Sobre si la CUP donarà suport a la investidura de Mas, Gabriel diu: “Si hem avançat tant en la composició política del país, l’escull no serà una persona”.

Anna Gabriel, diputada electe de la CUP al Parlament de Catalunya, també ha dit que:

- “Nosaltres hem dit que no investiríem Mas president del proper govern, però això ho acompanyàvem d’altres explicacions, apostes, reptes i qüestions importants a posar sobre la taula. El que votàvem el dia 27 anava molt més enllà de la presidència del proper govern.”

- “No entenc com és que no hi ha una preocupació profunda sobre com viuen les cases populars d’aquest país.”

- “Ens equivocaríem si penséssim que per abordar aquest moment depèn d’una persona.”

- “Estaria bé que apostéssim per visualitzar la transversalitat que hi ha en l’àmbit independentista.”

- “Ara té poc sentit seguir insistint en això.”

- “És clau que comencem a parlar de com aquest país recupera sobiranies que li han estat furtades. Ens sembla que és essencial, central i determinant.”

- “Hem iniciat els contactes amb Junts pel Sí i, com vam dir, també amb altres formacions.”

- “No volem convertir les converses en un xou mediàtic.”

- “Vam dir que si assistíem a una reunió que havia estat filtrada a la premsa, suspeníem la reunió.”

- “No té rellevància si a les trobades amb Junts pel Sí hi havia o no Artur Mas.”

- “Ens fa por que s’obri la porta a pactar alguna cosa amb l’estat. Ens fan por temptacions com subscriure un pacte fiscal.”

- “La CUP encara no ha pres cap decisió [sobre si es presentarà a les generals]. La militància encara no ha pres cap decisió.”

- “Personalment, crec que no hi hem d’anar a fer res allà. Si comencem a desconnectar, desconnectem de debò.”

- “No sé si Artur Mas serà president de la Generalitat.”

- “No sé si hi haurà unes altres eleccions en breu.”

- “Hi ha vida més enllà dels diputats de la CUP.”

- “Per la CUP, no hi haurà cap llei que operi com a límit, ni estatal ni autonòmica.”

- “Que ningú es pensi que nosaltres creiem que si ens diuen que ens ho recullen tot farem Mas president.”

- “Si arribem a la convicció que tot això [les reivindicacions de la CUP] es farà, voldria dir que hem avançat molt respecte a la composició política que hi havia en aquest país fa quatre dies.”

- “Hem avançat tant que hem sabut llegir també que s’obre una nova etapa. Hem avançat tant que entenem que el procés no és una persona.”

- “Hem entès que hi ha gent en aquest país que és refractària a identificar amb postulats Convergència perquè fins fa 4 dies donava suport al PP. Per tant, si hem avançat tant, jo crec que l’escull no serà una persona.”

- “Hem de veure com juga l’Estat, com juga la resta de l’arc parlamentari en relació a la desobediència i a les possibles conseqüències, i també hem de veure si tenim un poble que està preparat per això, que quan no vulguem, per exemple, aplicar la Llei Wert hi hagi un cordó de mestres, AMPAs, que s’ho creguin i ho defensin.”

- “Els nostres diputats no han vingut aquí per ser annex de ningú. Han vingut aquí per defensar uns plantejaments.”

- “Si cal buscar el pacte amb nosaltres, farem valdre els nostres plantejaments i apostes. La diferència és que tot el que farem valdre nosaltres està pensat en clau de país. No sé si tothom pot dir el mateix.”

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/151002_Meritxell_Batet.mp3 Descarrega-te'l Meritxell Batet: “El 20 de desembre no és una bona data per les eleccions”

02/10/2015

151002_Meritxell_Batet

Foto: La Vanguardia

La número 2 del PSOE a Madrid, Meritxell Batet, creu que Rajoy ha triat una mala data perquè hi ha el pont de la Constitució, les festes de Nadal i, a més, ho ha anunciat d’una manera poc institucional.

Meritxell Batet, número 2 del PSOE a Madrid, també ha dit que:

- “És una convocatòria poc institucional i que arriba molt tard. Aprovarà uns pressupostos que condicionen el proper executiu.”
- “Era una de les dates que hi havia sobre la taula. El 20 de desembre dóna el marge suficient perquè el Senat pugui presentar esmenes als pressupostos. Hagués estat insòlit si no hagués estat així.”
- “Festes de Nadal, el Pont de la Constitució en plena campanya… No és un bon mes per fer eleccions. No és una bona data. Ja la coneixíem i sabíem que era inevitable.”
- “El resultat és d’un 48% a favor de la independència i un 52% en contra. És cert que aquest 52% és molt plural. El PSC plantejava vies de sortida per iniciar el diàleg, l’entesa, el reconeixement de l’altre. Aquesta és la gran responsabilitat que hem d’exercir.”
- “El no té molts accents. Des del meu punt de vista, hi ha una gran majoria de catalans -potser també els que van votar JxS i la CUP- que amb una altra Espanya, millor, no els haguessin votat.”
- “Ara és el moment de la política. Ara hem de seure i dialogar més del que ho hem fet fins ara.”
- “La nostra responsabilitat és arribar a acords i sotmetre’ls a votació.”
- “Hem de renovar el pacte de convivència perquè l’Espanya i la Catalunya del 2015 no són les del 1978.”
- “Hem d’intentar arribar a un acord, una entesa, de presentar-la al conjunt de la societat catalana i espanyola i sotmetre-la a votació.”
- “En una societat democràtica com la nostra, no ens podem plantejar cap sortida que no passi per l’entesa amb el govern espanyol. No es pot assolir la independència sense un acord. Pensem que és més factible i més positiu per la societat catalana la renovació del pacte constitucional per trobar un encaix adequat.”
- “No crec que les paraules del president González volguessin dir el que es va interpretar. No em semblen unes paraules massa encertades pel context, per les forces polítiques, pel moment històric, etc.”
- “M’agradaria que la convivència a Catalunya no es deteriorés i, com sempre ha estat, estigués garantida la riquesa que representa.”

← Accedeix a l'arxiu de En profunditat

%s1 / %s2