El món a RAC1

Escoltar

en directe a RAC1

El món a RAC1

El blog d'El món Suscripció al feed RSS

Veure tots

Articles per tema Nacho Martín Blanco

Les píndoles del món

Tant de bo anés a més

21/04/2016

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

Potser és pecar d’optimista, però val a dir que la reunió d’ahir entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el del Govern central, Mariano Rajoy, té almenys un aspecte positiu, que és el de la recuperació d’una certa normalitat institucional. Potser és només un miratge al qual ens aferrem els partidaris del diàleg i de les solucions transaccionals entre Catalunya i la resta d’Espanya, però en tot cas resulta reconfortant veure els inusuals gestos de distensió i cordialitat que vam veure ahir entre els nostres dos presidents.

L’altra notícia esperançadora és la voluntat comuna de mantenir obert el diàleg entre Barcelona i Madrid, exemplificada amb la reunió que pròximament mantindran els respectius vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras. Estic convençut que, arribats a aquest punt, la immensa majoria dels catalans celebren aquest acostament i desitjarien que anés a més. Els independentistes saben, i molts d’ells ho reconeixen en privat, que no tenen prou suport per assolir la independència. Fóra bo que assumissin que partint del respecte a la Constitució i a les lleis hi ha moltes coses a fer en pro dels ciutadans de Catalunya i que, per contra, mantenir el full de ruta establert entre Junts pel Sí i la CUP ens condemna a la paràlisi institucional i la discòrdia.

Les píndoles del món

Ineludible dependència mútua

04/02/2016

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

El rei ha decidit amb bon criteri posar fi a la llastimosa fase de tempteig en què s’havia sumit la política espanyola des del 20 de desembre. No ho té gens fàcil Pedro Sánchez per portar a terme l’encàrrec del monarca d’intentar aconseguir la confiança del Parlament per formar govern. Les limitacions internes i externes són diverses, però al capdavall totes deriven de la mateixa causa: el seu calamitós resultat electoral. Sigui com sigui, ara és ell qui té la responsabilitat d’intentar formar govern, i el que seria desitjable per a l’estabilitat del país és que les negociacions no s’eternitzessin, perquè no hi ha dubte que l’actual situació d’incertesa perjudica l’economia espanyola. D’entrada, el líder socialista ha optat per la via més lògica, de fet l’única practicable: parlar primer amb Ciutadans per mirar de bastir una proposta que sigui assumible o, si més no, acceptable per al Partit Popular. És l’única opció realista, encara que difícil. Ara bé, la pregunta és indefugible: per quin motiu el PP, el partit més votat amb prou diferència el 20 de desembre, hauria de facilitar ara la investidura de qui s’ha negat per activa i per passiva a facilitar la investidura del candidat del PP? Tan legítim és que el PSOE no vulgui investir Rajoy com que el PP no vulgui investir Sánchez, però amb l’actual correlació de forces, d’ineludible dependència mútua entre el PP i el PSOE i no havent-hi alternativa raonable possible, el més lògic seria que qui va quedar segon donés suport al guanyador de les eleccions. Però si la lògica no s’imposa, haurem de tornar a les urnes.

Les píndoles del món

Contra l’equidistància

07/10/2015

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

Després de les eleccions de 27-S cobra força la tesi de l’equidistància a l’hora de repartir responsabilitats en l’embolic català. Tan culpables del desgavell d’una societat partida per la meitat per utilitzar l’expressió que emprava el president Mas el 2011 abans d’abocar-se al procésserien els independentistes com el PP i el govern de Rajoy. Alguns s’hi apunten de bona fe, d’altres per oportunisme polític. Però compte perquè, per molt confortable que sigui, l’equidistància implica sovint un error de diagnosi que condueix irremissiblement a solucions injustes i calamitoses.

Si el problema català es resolgués defenestrant el PP, estic convençut que inclús la immensa majoria dels seus potencials votants posarien el seu compromís amb la unitat constitucional d’Espanya davant de les sigles de partit i donarien suport a la defenestració. Però que no s’enganyi ningú: el problema de Catalunya no s’arregla enterrant el PP sinó revertint l’odi i la demonització d’Espanya que els nacionalistes fa 35 anys que practiquen impunement des de les institucions d’autogovern de la Generalitat i el seu aparell de propaganda.

Les píndoles del món

Primer acte de campanya d’Artur Mas

12/06/2015

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

El president Mas es va inventar ahir el seu primer acte de campanya de cara a les probables eleccions del 27-S. Ho va fer després de conèixer la més que previsible sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el 9-N, basada, evidentment, en un estat democràtic de dret com el nostre, en el respecte als principis de legalitat, competència i jerarquia normativa. La sentència és el reflex de la desitjable previsibilitat de les lleis en una democràcia, previsibilitat que és garantia de justícia i de no-arbitrarietat dels poders públics.

Mas sabia d’antuvi que la Generalitat no tenia competència per fer un referèndum de secessió, però va decidir desoir les successives suspensions del TC, tant de la consulta com de l’anomenat procés participatiu, que, tot sigui dit, ho va ser en part perquè la participació es va reduir gairebé en exclusiva als independentistes, és a dir, un terç dels catalans. Però tot i aquesta previsibilitat, Mas va comparèixer ahir fent tota mena d’escarafalls per tornar a apel·lar al poble cridant-lo a participar en una nova martingala.

Em refereixo, és clar, no a la contesa del 27-S, sinó al caràcter plebiscitari que alguns pretenen donar-hi. Per Mas les sentències del TC són paper mullat i la seguretat jurídica, un adorn perfectament prescindible. Ell, i no el TC, és l’autèntic intèrpret de la Constitució. Decisionisme en estat pur. L’ombra de Carl Schmitt sobrevola inquietantment Catalunya.

Les píndoles del món

Mas es retrata al Camp Nou

01/06/2015

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

Com a ciutadà d’aquest país em va doldre veure el rei aguantant estoicament l’exhibició de fanatisme i d’odi que va tenir lloc dissabte al Camp Nou. Potser el rei d’Espanya hauria d’haver fet com Jacques Chirac, que l’any 2002, quan encara era president de la República Francesa, va abandonar la llotja de l’estadi on se celebrava la final de la Copa de França.

Però, per bé o per mal, Espanya no és França. I, si el rei arriba a abandonar la llotja del Camp Nou, ara encara hi hauria algun il·luminat que l’acusaria de catalanofòbia per no haver escoltat respectuosament la veu del poble de Catalunya. “Espanya no ens estima, no escolta els nostres xiulets i a sobre el rei se’n desentén. Ara és l’hora! Marxem! Per dignitat!”, bramarien.

Tant és el grau d’insània del nostre debat públic. Però el monarca no va marxar, va aguantar impertèrrit la falta de respecte d’uns milers de brètols cap a milions de ciutadans que ens sentim representats pel que en essència simbolitzen tant el rei com l’himne d’Espanya, que no és altra cosa que el règim de drets i llibertats que garanteix la Constitució del 78.

Ara bé, si com a espanyol em va doldre veure el rei passant aquest tràngol, com a català m’avergonyeix l’actitud fatxenda del president Mas amb el seu somriure cofoi, tan acostumat a confondre les multituds amb tot un poble. El seu somriure denota que Mas ha perdut definitivament l’oremus. Però no canti victòria, president. L’exaltació de l’odi a Espanya de dissabte no representa ni de bon tros el poble de Catalunya, ni tan sols l’afició del Barça.

Les píndoles del món

Nous partits incorruptibles?

13/05/2015

Nacho Corredor OKNacho Corredor, politòleg

Irene Sabalete (a Andalusia), Alfonso Rus (a València), Xavier Crespo (a Catalunya), o fins i tot Rosendo Naseiro (l’antecessor de Bàrcenas) són alguns dels noms propis de polítics vinculats a la corrupció que han protagonitzat el debat polític de les darreres setmanes. Un debat davant del qual els nous partits (els partits verges de poder) tenen el gran avantatge de no ser sospitosos de res, i poder fer bandera sense gaires hipocresies, que ells han vingut aquí per posar-hi fi.

En tot cas, al marge de si la corrupció és inherent o no al poder o a l’ésser humà, el que és cert és que allà on hi ha acumulació de poder, allà on el poder està centralitzat, allà on hi ha líders inqüestionables que prenen les grans decisions, hi ha més riscos que hi hagi corrupció que no pas allà on hi ha contrapesos, allà on el poder està descentralitzat i allà on els lideratges són compartits. Fixeu-vos, a tall d’exemple, com el PNV ha evitat estar immers ens grans escàndols després de dècades governant gràcies, en part, a promoure un sistema en què el president del partit i del Govern són sempre persones diferents.

No dubto de les bones intencions dels líders emergents: estic convençut que volen el millor per al nostre país, com ho volen per cert la majoria dels polítics veterans que conec. Però no és un tema personal, sinó estructural. Els nous lideratges s’estan construint en gran mesura en base a una fe personal, a partir d’una confiança absoluta en personatges enlluernadors, mentre perdem de vista que la millor vacuna contra la corrupció i els corruptes és precisament no deixar-se enlluernar i no donar excessiu poder a ningú.

Les píndoles del món

La soledat de Rato i l’oportunisme de Pedro Sánchez

16/04/2015

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

Era previsible i raonable que el PSOE, com la resta de l’oposició, posés el crit al cel davant de les informacions sobre Rodrigo Rato que es van conèixer ahir, que apunten que l’exministre d’Economia no només es va acollir a l’anomenada amnistia fiscal, de l’any 2012, sinó que podria haver comès un delicte de blanqueig de capitals entre els anys 2004 i 2007, quan era president de l’FMI. El que ja no és tan habitual és que els mateixos coreligionaris del senyor Rato s’hagin indignat tant o més que l’oposició. Ningú del PP no surt a defensar Rato ni a apel·lar a la presumpció d’innocència, com se sol fer en aquestes circumstàncies quan els presumptes delinqüents són els propis. Representants del PP com ara Carlos Floriano, Esperanza Aguirre o Esteban González Pons es mostraven ahir implacables amb la conducta del seu excompany de partit. El que ja no sembla tan raonable és que el líder del PSOE demani la dimissió per aquesta qüestió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, com si l’objectiu de l’amnistia fiscal, una mesura d’altra banda discutida i discutible, hagués estat beneficiar gent propera al PP. D’aquesta amnistia, com de les que va fer el PSOE els anys 1984 i 1991, se n’ha beneficiat gent d’ideologies diverses i no només gent afí al PP. En tot cas, és el Ministeri d’Hisenda qui investiga 705 contribuents per blanqueig de capitals, entre ells Rodrigo Rato, i és per això que demanar la dimissió del ministre en virtut de la identitat dels beneficiaris de l’amnistia resulta si més no oportunista.

Les píndoles del món

Vés sumant…

31/03/2015

nmartinopi-094Nacho Martín Blanco, periodista

Enèsim full de ruta cap al no-res, i ja en portem… Bé, deixem-ho estar. El cas és que, ara que el CEO apunta que la majoria dels catalans som partidaris de seguir formant part d’Espanya, els dos principals partits sobiranistes semblen disposats a arribar a Ítaca encara que sigui havent perdut bous i esquelles. Carod Rovira, en actitud Nostradamus, va predir ja fa uns quants anys que la independència es produiria el 2014; Carme Forcadell la va situar a l’abril del 2015, per Sant Jordi, i ara sembla que haurà d’esperar fins al 2017.

El nou full de ruta parla d’un resultat “de lectura fàcil i inequívoca per a tothom, dins i fora de Catalunya”, però no especifica quin ha de ser aquest resultat ni si, per exemple, n’hi hauria prou que els partits ara independentistes, incloent-hi fins i tot UDC, repetissin els seus resultats del 2012, cosa que d’altra banda no preveu cap enquesta. Però en el cas que ho aconseguissin no arribarien ni tan sols al 48% dels vots. Això seria un resultat de lectura fàcil i inequívoca? No sembla gaire democràtic, però vés a saber… I parlant d’equívocs, ja tenim un nou concepte per a la neollengua nacionalista: transitorietat legal. I vés sumant…

Les píndoles del món

Mai no és tard quan arriba

28/11/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va presentar ahir un ambiciós decàleg de mesures contra la corrupció que, si s’apliqués a consciència, hauria de permetre una disminució notable de la corrupció política a Espanya. Les mesures anunciades es divideixen en tres grans blocs.

El primer, sobre el finançament dels partits polítics, amb mesures com ara la prohibició de les donacions d’empreses o la reducció a la meitat de l’import màxim de les donacions de persones físiques, que a partir d’ara serà de 50.000 euros.

El segon bloc, sobre el règim de control i transparència dels alts càrrecs de l’Administració general de l’Estat, que preveu una regulació legal molt més exhaustiva de les seves despeses de representació, que prohibirà entre altres coses l’ús de targetes de crèdit per abonar-les.

I el tercer bloc, sobre mesures de caràcter processal i penal orientades a prevenir les males pràctiques i les conductes corruptes, amb mesures com ara l’establiment d’un termini màxim d’instrucció en els macroprocessos amb l’objectiu d’evitar que processos de gran repercussió social s’eternitzin. S’hauria d’haver actuat abans, sens dubte, però mai no és tard quan arriba.

Les píndoles del món

Constitució i diàleg

19/11/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Per molt que, des de l’independentisme, alguns s’entestin a titllar-la d’autoritària, antidemocràtica i amenaçadora, l’actitud del president Rajoy i del seu Govern davant del desafiament independentista ha estat en tot moment assenyada, dialogant i sobretot conscient de la gravetat de l’envit així com de la importància d’evitar la trencadissa entre Catalunya i la resta d’Espanya. De fet, aquesta actitud conciliadora, sens dubte en pro de l’interès general, li ha valgut la crítica d’alguns dels seus afins, que l’acusen de tou i condescendent amb els nacionalistes, crítica a parer meu injusta atès que el Govern espanyol ha arribat fins on podia sense que les coses anessin a pitjor. Però el cas és que Rajoy ha estat implacable en la defensa de la Constitució del 78, que garanteix els nostres drets i llibertats com a ciutadans i que ens ha donat els prop de 36 anys més pròspers i tranquils de la nostra història recent. A Catalunya encara hi ha molta gent que respecta i valora els beneficis d’aquesta Constitució i que no vol dinamitar-la com pretenen els independentistes. Això no vol dir que aquests catalans compromesos amb el projecte que compartim amb la resta dels espanyols renunciem a fer les reformes institucionals i, per què no, constitucionals que calguin per maximitzar el grau de satisfacció general. El president Rajoy, que el proper dia 29 visitarà Catalunya, ja ha dit que està disposat a parlar-ne dintre del marc de la Constitució. Tant de bo el president Mas fes el mateix, perquè tots hi sortiríem guanyant.

Les píndoles del món

L’Espanya de tots

13/11/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Que diumenge passat Artur Mas i els seus socis parlamentaris van actuar de manera deslleial amb la Constitució és, a parer meu, una evidència. Que van menysprear l’estat de dret que garanteix els drets i les llibertats dels ciutadans espanyols, inclosos els catalans, és, al meu entendre, una realitat difícil de rebatre. Amb la seva política antijurídica de fets consumats, Mas ha renunciat a ser el president de tots els catalans i ha decidit limitar-se a ser-ho només dels independentistes, per bé que tot indica que no són més d’un terç dels ciutadans de Catalunya. Mas, que ni tan sols ha guanyat mai unes eleccions amb un programa nítidament independentista, intenta tensar la corda al màxim i aprofitar a tota costa l’actual efervescència social per precipitar la presa per part de la societat catalana d’una decisió tan transcendental com la de separar-se de la resta d’Espanya, decisió que no ha estat en cap cas precedida d’un debat públic reflexiu i equilibrat. D’això se’n diu culte a l’instant. Per contra, Rajoy, que legítimament aspira a preservar la unitat d’Espanya, s’aferra al ritme assossegat i tranquil que cal esperar de les nostres institucions representatives. Ara bé, del que es tracta no és de preservar l’Espanya dels uns o dels altres sinó l’Espanya de tots, inclosos els nacionalistes catalans, per la qual cosa semblaria raonable que Rajoy iniciés converses amb el principal partit de l’oposició i amb totes aquelles forces compromeses amb el projecte suggestiu de vida en comú que és Espanya per mirar d’incrementar el grau de satisfacció general.

Les píndoles del món

Fer el mico al Parlament

30/10/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Lamentable l’espectacle d’ahir al Parlament de Catalunya quan un grup de sis persones, per no dir energúmens, delerosos del seu minut de glòria i amb una alarmant incapacitat per captenir-se adequadament, van haver de ser expulsats per la presidenta de la Cambra de resultes de les seves constants interrupcions durant la sessió de control al Govern. Al Parlament no s’hi va a fer el mico sinó a dialogar o a escoltar adaptant-se cadascú a les seves circumstàncies. Per rematar la feina, un dels expulsats es va acomiadar aixecant el braç amb un posat gairebé espasmòdic que si no era una salutació a la romana, un salut feixista, s’hi assemblava molt. És probable que l’home no sigui un feixista i que el seu moviment no fos altra cosa que un símptoma més de la seva evident manca de continència, perquè no hi ha dubte que la seva conducta, de principi a fi, va ser del tot impresentable. La seva actitud, però, perjudica les associacions en representació de les quals acudien al Parlament i mereix la reprovació de tots els partits, començant pel PP, que era qui convidava les esmentades associacions amb el benentès que hi enviessin algú amb cara i ulls.

Les píndoles del món

No hi haurà consulta

09/10/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Resulta inconcebible que, quan només falta un mes per al 9-N, els partits que li donen suport encara no hagin admès públicament el que saben amb tota seguretat: que no hi haurà consulta, ni referèndum ni res que se li assembli, més enllà d’un possible aplec independentista de caràcter reivindicatiu en la línia de les consultes populars encetades a Arenys de Munt el 2009 que cal recordar que van tenir una participació mitjana del voltant del 20% i a on només hi van participar els independentistes. És a dir, el màxim que pot passar és un acte d’autoafirmació independentista sense cap mena de validesa ni dintre d’Espanya ni en l’àmbit internacional, un pas més en aquesta política de tibantor calculada els costos de la qual en termes d’erosió de la convivència civil entre catalans i entre aquests i la resta dels espanyols són incalculables. És obvi que, almenys, per a CDC, ERC i la CUP el referèndum ha estat només una eina, un esquer per al reforçament d’una determinada opció política, la independència de Catalunya, en comptes d’un instrument per a la confirmació democràtica d’una opció consolidada en successives conteses electorals. Una vegada han aconseguit que el clima polític a Catalunya s’hagi tornat irrespirable, sembla que, ara sí, Artur Mas estar preparat per sucumbir a l’abraçada de l’ós d’ERC i s’immolarà presentant-se a unes eleccions amb un programa inequívocament independentista. Abans de fer-ho, això sí, necessitava embolicar la troca tot el possible, cremar els ponts de diàleg amb la resta d’Espanya i després presentar la independència com l’única sortida. Que Déu ens agafi confessats!

Les píndoles del món

Feta la trampa, feta la llei

02/10/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

No cal llegir editorials de mitjans hostils per comprovar les contradiccions insalvables del procés. N’hi ha prou d’escoltar el missatge de la campanya institucional per al 9-N, que acaba amb una frase reveladora: “Recorda: el 9 de novembre tens una cita, tu decideixes.” Una consulta per decidir? És una contradicció en els termes. Una consulta és per opinar. Si es vol decidir s’ha de fer mitjançant un referèndum vinculant i, per cert, no com els que preveu la Constitució, que són consultius, cosa que el Govern de la Generalitat sembla que no ha entès quan insisteix a remarcar el caràcter consultiu d’allò que pretén fer el 9 de novembre per diferenciar-ho d’un referèndum. El nom no fa la cosa, i això és un referèndum encobert, per bé que matusserament, com ho demostren, entre altres coses, l’enganyosa pregunta encadenada, la mateixa campanya institucional o el nomenament ahir de la comissió de control per al 9-N desacatant la suspensió del Tribunal Constitucional. Un despropòsit darrere l’altre, amb el rebuscat objectiu de justificar la seva determinació de saltar-se la llei. I així volen construir un estat sota el lema de “Feta la trampa, feta la llei”.

Les píndoles del món

La Diada nacionalista de Catalunya

12/09/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

La manifestació en forma de ve baixa d’ahir va ser un èxit de participació, sens dubte. No és fàcil treure al carrer tants centenars de milers de persones a favor d’una causa política, per bé que el suport descarat de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics catalans ha estat determinant. Però, sigui com sigui, s’ha de felicitar els organitzadors. Han aconseguit el seu objectiu. Ara bé, l’èxit és dels independentistes i només d’ells.
No va ser, com alguns pretenen, un èxit de tot Catalunya, sinó més aviat un fracàs de la convivència entre catalans i d’aquests amb la resta dels espanyols. La independència suposaria excloure de la catalanitat una part molt significativa de la ciutadania de Catalunya que no hi vol renunciar. La d’ahir no va ser una diada nacional, sinó una diada nacionalista, independentista, esperonada per un seguit de senyals impropis d’una societat oberta i postmoderna allunyada de la dialèctica mesquina de bons i dolents: començant per la maldestra propaganda dels mitjans públics que paguem tots els catalans, botiflers i vigatans per utilitzar la seva terminologia; discursos institucionals de caràcter indiscutiblement irrespectuós i excloent amb els catalans que ens sentim tant catalans com espanyols. L’escenografia del Fossar de les Moreres, on no s’enterra cap traïdor; els poemes de Pitarra; les apel·lacions a la desobediència civil evocant l’exemple de Martin Luther King com si Catalunya fos un apartheid. En definitiva, una diada asfixiant per a tots aquells que tenim una altra manera de sentir-nos catalans. Potser algun dia els seus promotors s’adonaran del mal que han fet a aquest país generant divisions anacròniques amb la seva grollera adaptació del passat.

Les píndoles del món

Multituds i legalitat democràtica

01/09/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Més enllà del cansament que, legítimament, senten molts catalans pel fet d’haver de viure en un país avesat a un excés d’exaltació patriòtica, és previsible que l’aplec del proper Onze de Setembre sigui un èxit d’assistència. A hores d’ara ja hi ha més de 300.000 inscrits i de ben segur que n’hi haurà més, perquè és evident que, d’independentistes, a Catalunya n’hi ha molts. De fet, és possible que, lluny de ser una mostra més o menys representativa del moviment independentista, hi vagin tots en pes, cosa que, a la pràctica, només pot servir per demostrar la seva resoluda adhesió a la causa. En tot cas, aplegar al carrer una multitud semblant no està a l’abast de tothom, i és per això que podem considerar per endavant que la convocatòria serà un èxit. Ara bé, una cosa és treure multituds al carrer i una altra, molt diferent, intentar reemplaçar el nostre entramat d’institucions deliberatives pel clam de les multituds; això no és democràcia, com tampoc no ho és defensar que la voluntat d’un poble està per sobre de la llei. Això només podria derivar en conflicte i frustració.

Les píndoles del món

L’aventurisme de Mas i els seus assessors

15/04/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Tant se val el que digui Brussel·les, ara resulta que el Consell Assessor per a la Transició Nacional diu en el seu darrer informe que el més probable és que en cas de secessió de Catalunya la Unió Europea endegaria un procés ad hoc per afavorir l’entrada gairebé immediata del nou estat català a la Unió. S’esmenta la flexibilitat que la Unió ha demostrat a l’hora de resoldre problemes similars, com ara els de la reunificació d’Alemanya i de la sortida de Groenlàndia de la Unió encara que no de Dinamarca. Qualsevol jurista rigorós sap que cap d’aquests casos té res a veure amb el cas d’una hipotètica secessió d’una part d’un estat membre. Perquè en cap dels dos casos hi va haver una ampliació del nombre d’estats membres, cosa que sí que resultaria necessària en cas de secessió de Catalunya. El fet és que l’adhesió d’un nou estat requereix, entre altres coses, una modificació dels tractats que ha de ser aprovada per unanimitat de tots els estats membres, exigència en qualsevol cas indefugible i, d’altra banda, absolutament inassolible en cas d’una declaració unilateral de resultes d’unes eleccions plebiscitàries com planteja el president Mas. Això sí, en aquest cas seria l’aventurisme imprudent del president Mas i els seus assessors, i no Espanya ni la Unió Europea, la causa de la nostra exclusió. Sobre aquest tema els catalans ens mereixem informació seriosa i responsable i no pamflets propagandístics.

Les píndoles del món

El Congrés desactiva l’artifici sobiranista

09/04/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

Com era d’esperar, ahir el Congrés de Diputats va rebutjar la proposta del Parlament de Catalunya que demanava la delegació de la competència per convocar un referèndum sobre la secessió de Catalunya. Els mateixos impulsors sabien que la seva proposta era inacceptable sobretot perquè, com molt bé va explicar el president Rajoy, la competència per convocar referèndums és per la seva pròpia naturalesa indelegable, però també perquè el propòsit de la proposició xoca frontalment amb dos principis fonamentals de la nostra Constitució com són l’article 1.2, que diu que la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol, i l’article 2, que parla de la indissoluble unitat de la nació espanyola. Perquè convé desfer d’una vegada l’engany: el dret d’autodeterminació és, tal com diu Rubalcaba, un dret concebut per marxar i no per quedar-se, però per alguna abstrusa raó els seus impulsors continuen presentant-lo com el bàlsam de Ferabràs per a la solució de tots els problemes. De fet, Marta Rovira, inusitadament neguitosa, va arribar a dir que la millor manera de treballar per al futur dels nostres fills és votar, com si el referèndum fos per si mateix la solució als problemes dels catalans, com si fos per se una finalitat quan és obvi que és només un artifici per proclamar la independència.

Les píndoles del món

Anteposar l’amor al deure

11/02/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

La declaració evasiva de la infanta dissabte passat no porta cap llum a una qüestió que cada dia que passa erosiona més la seva pròpia credibilitat i, el que és més greu, en general la de la monarquia, una institució basada en el monopoli de la prefectura de l’Estat per una família, que per aquesta raó hauria de ser modèlica. De fet, se suposa que el desprestigi de la Corona era precisament el que intentava evitar el Rei quan l’any 2006 va aconsellar Urdangarín que, “per raons d’imatge”, deixés la seva feina a l’Institut Nóos. Doncs bé, deixant de banda nombroses inconsistències i admetent la coartada de l’amor i la confiança al seu marit, queda clar que no preguntant al seu pare el perquè del seu consell a Urdangarín la infanta va anteposar l’amor al deure, a risc de perjudicar greument la institució. És per això que, a parer meu, la infanta hauria de renunciar als seus drets successoris per no seguir danyant la institució.
D’altra banda, l’esperada declaració de la infanta ens ha deixat, no cal dir-ho, nous episodis de filtracions judicials als mitjans de comunicació, que tornen a posar sobre la taula el debat sobre els límits de la llibertat de premsa. Les imatges de la infanta declarant no aporten absolutament res des del punt de vista informatiu, i per tant haurien de ser sobreres si no fos perquè en aquest país allò que és accessori preval massa sovint contra el que és essencial.

Les píndoles del món

El cap de la no-oposició

29/01/2014

FotoNachoMartínNacho Martín Blanco, periodista

El politòleg italià Gianfranco Pasquino diu que, d’una banda, “l’oposició té el deure de competir amb el govern demostrant que és un govern alternatiu” i, de l’altra, que “cap govern ha de demanar a l’oposició que el deixi governar, sinó demostrar que sap fer-ho”. Malauradament, a la Catalunya hipotecada per l’anomenat “procés sobiranista” ni l’oposició, amb la seva condescendència, demostra ser un govern alternatiu ni el govern, amb la seva inoperància, demostra saber governar. Totes dues coses s’han posat de manifest les darreres setmanes en les respectives entrevistes a TV3 amb el president Mas i, ahir, amb el teòric cap de l’oposició, Oriol Junqueras. Mentre parlava, però, el líder d’ERC, que va dir que confia, vol i necessita confiar en el president Mas, semblava que demanés permís al Govern per exercir l’oposició, per exemple quan molt tímidament va qüestionar l’aposta pel Barcelona World. Per cert, que mentre parlava d’aquest tema, Junqueras va desmuntar de passada el seu habitual argumentari quan va dir que Barcelona era una ciutat molt atractiva per les seves grans infraestructures, ports, aeroports, etc. Però no havíem quedat que érem una colònia espoliada? En què quedem, senyor Junqueras?

%s1 / %s2