La primera pedra

Escoltar

en directe a RAC1

Patrocinador
La primera pedra

El blog de La primera pedra Suscripció al feed RSS

Agenda Alsina

XXIV Concurs de castells de Tarragona, la crònica des del sofà 07/10/2012

2157-1-concurs-de-castells-2012Enguany  no m’he pogut desplaçar al Concurs Mundial de Castells a Tarragona, des de la Plaça de Braus, malgrat tot vaig pensar ho seguiré des de la Xarxa de TV,s locals que ho retransmetien en directe, i així tranquil·lament des de la comoditat del sofà en podria bellugar, anar tranquil·lament a can Roca, menjar sense presses i veure quan tens sed, ….  i un be negre! Tot al contrari als que ens estimen i gaudim amb els castells, aquest et poden, és cert que no hi era i no tenia la sensació i l’ambient de la plaça, però les 6 hores i 20 minuts, que va durar el concurs més les 4 hores del dissabte, van aconseguir els que molts creuen impossible en mi, 10 hores quietet ….jo quiet? dons si enganxant a la TV seguin fil per randa, i amb totes les notes que jo tinc, informacions, trucades a peu de plaça, RAC1 i la tele, he fet aquesta petita crònica des del sofà.

 • Des de la nova estructura del Concurs i amb el sistema de puntuació Ferrando, fa que aquesta cita bianual, sigui cada vegada més incloent que excloent, tothom qui vulgui anar es ben vingut.
 • En aquesta edició les llenyes, no ha estat com les d’anys anteriors, en que tot s’hi val per fer un castell, avui en dia es prima més la seguretat, que l’arriscar al màxim.
 • Plaça de Braus, més gent al tauroboli, que a les grades, més castellers que públic.
 • Organització concurs fet  amb dos dies, no dos concursos, és el mateix perfecte.
 • No hi ha colles grans, ni colles petites com s’ha demostrat, totes son gran colles.
 • El diumenge a plaça 12 + 1 colles, la + 1 son els Minyons de Terrassa que sense camisa, però amb samarretes d’altes colles els ajudaven.
 • Al Jurat, format per membres de colles castelleres, hi trobem al con Casteller i bon amic Falcato, fundador dels Minyons de Terrassa, ara sense camisa. Quan tindrem un jurat format per entesos, que no formin part de cap colla castellera?
 • L’única colla que no rep ajuda de camises externes els Castellers de Vilafranca, son més de 1.000 components.
 • La Vella rep suport dels Xiquets d’Hanghzou però com la camisa és igual no es nota, els has de mirar la cara, són xinesos.
 • Hi ha moltes TV, la Xarxa i TV3 conjuntes, de Bèlgica, el Japó, Xilenes ….  Xinesos, aquesta van enviar un equip de la tele estatal, amb la seva presentadora de nom impronunciable, tota vestida de groc (els Bordegassos van actuar el dia abans) col·locant-se a la Pinya, públic potencial 40 milions d’espectadors, veieu com és el Campionat Mundial Casteller.
 • Tenim constància que en Félix Miret, gran pilaner dels Castellers de Vilafranquins, segueix el concurs des de EE.UU.
 • La Vella-Joves, Joves-Vella van descarregar el 9/8 amb tres anxanetes i prop de 57 castellers de troc, si el 4/8 és el Carro gros, el 5/8 la Catedral, el 9/8 podria ser el Sant Jordi.
 • Està vist i comprovat, que no s’hauria arribat a fer castells grans o de gamma extra o bons pepinos, si les dones no s’haguessin incorporat al món casteller, la majoria de Poms de Dalt i pisos superiors del Tronc son dones.
 • Enguany també concurs de gralles de les colles no professionals, per destacar el millor toc d’aleta.
 • El primer castell descarregat avui el 4/8 de Lleida, el darrer al punt d’acabar el 2/7 de Gràcia, aquesta colla va quedar en 15è. Lloc de 12 participants, passa que es van afegir les de dissabte amb puntuació, tres la van superar.
 • Com tots sabem va guanyar Vilafranca amb dos castells nets torre de vuit i quatre de nou.
 • La Vella i la Joves, o la Joves i la Vella, per primera vegada al Concurs van empatar a punt al segon lloc, el desempat per Santa Úrsula.
 • S’ha acomiadant les Colles a les 6 hores 20 minuts, de començar el Concurs amb el pilar de comiat, si no no cobren (és veritat) al acabar el graelles, toquen el toc de vermut…. potser avui de dinar-berenar-sopar.
 • M’aixeco del sofà, i a la cuina a fer-me  l’àpat, que tampoc se si bereno o sopo, amb els ulls com taronges i amb el cervell ple  de les millors imatges del Món… del Món Casteller és clar, o potser si, del Món.

Jordi-Joan Alsina

 • Tags:
%s1 / %s2
No hi ha comentaris

Deixa el teu comentari

Has d'estar identificat per a comentar.