El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Entrevistem el jutge Santiago Vidal (10/10/2015)

SANTIAGO VIDAL, jutge i director del Programa per a l'Estudi de les Institucions Judicials de la Generalitat, en entrevista a La Primera Pedra, va fer les següents declaracions:

.- Sobre les declaracions judicials de la setmana que ve: "Tinc molta experiència en assenyalar vistes i sabem perfectament el que fem quan fixem una data (...) Si ha estat per ignorància em sembla flagrant i inacceptable que un alt càrrec de la judicatura espanyola a Catalunya ignori que el dia 15 d'octubre és el dia que van afusellar el president Companys i si ha estat per mala fe em sembla pitjor perquè és un símbol per molts catalans i per tant que citi el president de Catalunya el mateix dia que va morir l'últim president democràtic em sembla d'un mal gust i una mala fe inadmissible"

.- "El recorregut d'aquest procediment serà molt curt. De fet encara està viu. Des que es va posar en marxa, el mes de febrer, no s'ha fet cap diligència més"

.- "Els consellers i el president van a explicar la seva versió dels fets. Jo diria que aquesta setmana comença tot i el dia 16 és possible que s'hagi acabat si s'arxiva"

.- "No es donen els requisits legals de cap de les figures que se'ls imputen"

.- "La justícia espanyola té dos dèficits greus. El principal és la lentitud per tant podem estar parlant de fins a 3 anys i l'altre és la independència dels jutges. Això ho diu la Comissió Europea, no ho dic jo"

.- Sobre els resultats del 27 de setembre: "Hauriem d'haver tret uns millors resultats el 27S. Han estat satisfactoris però una mica insuficients perquè el procés i el full de ruta fos una mica menys difícil del que ja és"

.- "Sóc optimista, (...) Per fi ens hem pogut comptar i planteja una situació absolutament necessària de debat. Jo auguro que, sigui quin sigui el resultat de les eleccions espanyoles del desembre, el mes de gener-febrer entre Catalunya i Espanya per fi ens podrem asseure en una taula a parlar com a persones civilitzades, nosaltres per parlar de com ens n'anem i ells a parlar de com volen que ens quedem i ja veurem"

.- "El 2016 serà molt més tranquil que el 2015, serà un any molt més polític en el sentit de taules bilaterals de negociació. I si al final no ens posem d'acord la normativa internacional dona solucions a l'atzucac que seria demanar un arbitratge a la Unió Europea"

.- Sobre les condicions de la CUP:" El terme república popular democràtica.. Jo el terme "popular" l'eradicaria del vocabulari català per les connotacions que té, a mí república de catalunya em satisfà i podria ser l'embrió del que jo sempre he destjat que és una república federal ibèrica"

.- Sobre la suspensió de sou i feina per part del CGPJ: "Estic content i orgullós del que vaig fer"

.- Sobre les amenaces de mort i injúries de què son víctimes persones com Artur Mas o Oriol Junqueras: "Trobo preocupant que la Fiscalia General de l'Estat i alguns col.legues meus no donin importància a injúries, insults, amenaces de mort quan tenen aquest contingut i, en canvi, quan tenen un altre contingut s'ho agafen més seriosament"

.- Sobre el TC: "Fa poc, fa dos mesos, es va publicar una llistat de greuges on apareixen totes les sentències publicades pel TC que afavorien reclamacions de Catalunya i que el govern espanyol no les ha executat, perquè no s'ha fet res a nivell jurídic perquè es complissin aquestes sentències??"