La primera pedra

Escoltar

en directe a RAC1

Patrocinador
La primera pedra

El blog de La primera pedra Suscripció al feed RSS

Entrevista

http://www.racalacarta.com/download.php?file=0321%2009h%20(Diumenge%2028-03-15)%20Entrevista%20(%20).mp3 Descarrega-te'l Pere Frutos: “Entrenem amb els gossos de salvament cada dia de l’any excepte el dia de Nadal”

28/03/2015

Parlem de la tasca dels gossos rescat amb Pere Frutos creador i director de K9, una ONG de rescat i salvament amb gossos.

Ens ha explicat que els mou l’afany de servei als altres perquè la gent pateixi el menys possible, “trobar familiars tal com a mi m’agradaria que trobessin els meus”. És per aquest motiu que entrenen a gossos cada dia de l’any, menys per Nadal: “Ho hem de fer així, perquè mai se sap quan es produirà una catàstrofe”.

Segons Frutos, no hi ha una raça específica per aquestes tasques, però sí que hi ha races més propenses com els pastors alemanys, els labrador o els golden retrevier, ja que són races més disciplinades, i, per tant, més fàcils d’entrenar.

Els gossos de rescat no reben un tipus d’entrenament específic: “Treballen amb instint, cada gos és un món. Creem situacions que s’ajustin el més possible a la realitat, fent servir jocs i menjar”.

Actualment al país hi ha 14.000 persones desaparegudes: “Treballem amb corrents d’aire que el gos pot seguir per trobar gent perduda”. No obstant això, aquesta unitat canina de rescat no està reconeguda institucionalment: “Malauradament, si no ets policia o bomber, aquí no ens criden massa”. Per contra, internacionalment  sí que se’ls hi dóna l’oportunitat de donar un cop de mà sovint. L’ONG es troba també a Brasil, Xile, Portugal i Argentina.

Avui en Pere ofereix una xerrada a Llavaneres organitzada per l’entitat ‘Soy de la manada’.

Qui es vulgui posar en contacte amb el grup voluntari de salvament caní pot trucar al 670234816.

Apps i tecnologia

Tecnologia, amb @VictorEndrino: Broadlink RM Pro. Comandament futurista.

27/03/2015

El que us presentem avui és un aparell que no havíem vist mai. El Broadlink RM Pro és un e-comandament a distància. Es tracta d’un aparell que permet controlar per infrarrojos tots els electrodomèstics que tingui a la vista.

rm 1

Seria l’evolució del clàssic comandament a distància universal. És un petit triangle negre sense botons, que inclou a dins una sèrie d’emissors de rajos infrarrojos com els dels comandaments que tenim a casa. I nosaltres, des del mòbil, triarem quin electrodomèstic controlarem (TV, aire condicionat, minicadena, decodificador, Apple TV…).

El primer que hem de fer és connectar-lo a la corrent i descarregar-nos l’aplicació pròpia, anomenada “E-Control”. Tot seguit, hem de connectar l’aplicació a la nostra xarxa WiFi, i serà el nostre router qui es connecti inalàmbricament a l’RM-Pro per poder-lo emparellar amb el nostre mòbil.

Un cop tenim el dispositiu afegit al nostre iPhone o Android, hi afegirem els comandaments dels aparells electrònics que tinguem al menjador, al saló o allà on el tinguem posat.

Per registrar el comandament del televisor, per exemple, haurem de registrar un per un tots els botons del comandament. Només ho farem la primera vegada i ja el tindrem memoritzat. Fins i tot es pot fer una còpia de seguretat al núvol.

Amb el comandament del DVD, del Blu-ray, de l’equip de so o del home cinema, l’operació és igual. Però amb el comandament de l’aire condicionat és molt més senzill. Només se li ha de memoritzar el botó d’encesa/apagada i l’RM Pro comprovarà la freqüència/codi amb la seva base de dades i completarà el registre. Quan fem servir el comandament de l’aire ens mostrarà fins i tot una pantalleta amb la temperatura, intensitat del ventilador, mode de refrigeració/bomba de calor, etc.

En aquest vídeo podreu veure’l en acció. Aquí us explico com funciona:

Imagen de previsualización de YouTube

Des de qualsevol lloc del món

El Broadlink RM Pro té dues funcions molt útils i sorprenents. La primera és que no cal que estiguis connectat a la mateixa xarxa wifi per poder fer servir el comandament. De fet, funciona fins i tot si estàs en línia amb una connexió mòbil 3G o 4G. L’aplicació localitza l’RM Pro des d’allà on sigui i li dóna l’ordre a l’electrodomèstic escollit.

I això per a què serveix?

Doncs per exemple. En un dia de molta calor, podem connectar l’aire condicionat per tenir la casa fresca en arribar. I si estem en una altra habitació i la iaia té la tele massa forta i ens molesta, l’hi podem abaixar el volum ;)

Una altra funció que té és la de repetidor WiFi, per estendre el senyal del wifi de casa i arribar a llocs que fins ara no et connectaven amb el router.

L’RM Pro de Broadlink es pot trobar per uns 35 euros a Aliexpress.

Entrevista

http://www.racalacarta.com/download.php?file=0322%2009h%20(Diumenge%2022-03-15)%20Entrevista%20(%20).mp3 Descarrega-te'l Montsé Oliveras: “No facis res per obligació, fes-ho per convicció!”

22/03/2015

Aquest matí hem parlat amb Monté Oliveras, orientadora i directora de portal d’orientació professional, Educaweb.  Aprofitant la celebració de la Setmana de la Formació i el Treball, el portal Educaweb, que està present al Saló de l’Ensenyament, proposa una guia amb 5 passos per escollir els futurs estudis post obligatoris.

Oliveras ens ha parlat de les opcions d’assessorament més adequades: “El tutor els ajuda a entendre les opcions que tenen, la família també és un altre agent important”.

Conèixer els aspectes que construeixen la persona és un dels aspectes clau en la presa de qualsevol decisió: “ És important que els joves coneguin els seus interessos personals, habilitats i valors”. El seu portal web ofereix diversos continguts destinats a resoldre dubtes que poden sorgir durant la tria d’uns nous estudis.

La directora mostra especial interès per la mobilitat internacional: “L’experiència ens dóna perspectives molt riques que ens converteix en professionals”.

És vital conèixer bé les sortides professionals de cada professió i els continguts que s’impartiran “amb temps”. És per això que Educaweb ofereix també visites guiades a grups reduïts pel Saló de l’Ensenyament.

Entrevista

http://www.racalacarta.com/download.php?file=0321%2009h%20(Diumenge%2021-03-15)%20Entrevista%20(%20).mp3 Descarrega-te'l Roger Pera: “Tinc la necessitat de compartir i parlar del que m’ha passat”

21/03/2015

Aquest matí hem parlat amb Roger Pera, que ha estat treballant per superar les seves addiccions. Ha vingut ha parlar-nos el videoclip “Temps de tempesta” de Pep Sala, en què ha col·laborat juntament amb el seu pare, Joan Pera.

En Roger sent una profunda connexió amb la cançó, i afegeix “Vaig quedar meravellat de les connexions entre la cançó de Pep Sala i la meva vida”. Aquesta “connexió”  s’ha vist reflectida en el videoclip: “amb el vídeo vull dir ‘per què no parlem les coses?’”.

En Roger ha sentit la necessitat de compartir i parlar del que ha viscut, comentant que “s’hauria de parlar més, que no sigui un tema tabú”.

El punt d’inflexió ha estat adonar-se que ha fet patir a aquells a qui estima: “Una de les coses més difícils és perdonar-te, perquè he fet molt mal”.

No obstant això, en Roger es sent més fort que mai i és optimista, la sinceritat ha estat la clau per “sortir del pou”.

Joan Pera, el seu pare, ha entrat per telèfon per donar-li suport i demostrar que els obstacles els superen junts, “el seu esforç és titànic, dia a dia, minut a minut”.

També ens ha acompanyat Pep Sala: “Varem pensar que en Roger entendria la cançó com ningú, i ha fet una feina magnífica”. Al vídeo desprèn un aire decadent i trist, que encaixa a la perfecció amb el que la lletra vol transmetre: “Es parla dels dimonis que tothom té a dins seu”.

El proper setembre, en Roger compartirà la seva història amb un llibre: “No he volgut que sortís per Sant Jordi, no em ve de gust entrar a la lluita d’editorials i vendes”, ja que no li interessa la publicitat.

Finalment, ha descrit la col·laboració amb en Pep Sala com “un regal meravellós”.

Entrevista

http://www.racalacarta.com/download.php?file=0315%2009h%20(Dissabte%2015-03- Descarrega-te'l José Manuel Tourné: “No tenim cap suport per part de les institucions d’Espanya”

15/03/2015

Aquesta setmana els titulars eren clars: A Espanya el 88% de les descàrregues són il·legals. Aquest matí hem parlat amb José Manuel Tourné, Director General de la Federació per la Protecció de la propietat Intel·lectual.

Tourné asegura que la pirateria és un problema global, “existeix a tot el món”, però a altres països com a Itàlia i a França s’han imposat mesures per frenar-la. A Espanya, ha costat més, tot i el tancament de diferents pàgines de descàrrega il·legal, encara queda molta feina per fer.

En els últims anys, la Federació per la Protecció de la propietat Intel·lectual ha elaborat diferents propostes, però com assegura Tourné “no tenim cap suport per part de les institucions d’Espanya”. A més afegeix: “resultaria molt impopular en època electoral endurir les lleis en contra la pirateria, però Catalunya sempre ho ha entès molt bé”.

Per tant, és molt difícil amb actituds així canviar la conducta dels ciutadans i que entengui el que representa la propietat intel·lectual,  és per això que “s’ha d’educar i fer aplicar les lleis”.

Apps i tecnologia

Andròmines Endrino: Sugru, la pasta de goma que ho arregla tot

13/03/2015

Acabem de descobrir un nou material que s’anomena SUGRU. És una barreja entre Blu-TAck, pattex barrtita arreglatodo i plastilina.

aSugru-Mouldable-Glue-03

El sugru és una plastilina que en unes hores es converteix en goma, i serveix per protegir objectes, per arreglar, per enganxar (també enganxa), pots fer potes de goma per algun estri que balli…

Per exemple. Veus que tens un cable del carregador del mòbil que se’t comença a trencar. doncs embolcalles el connector mig trencat amb sugru i quedarà superprotegit i tindràs cable per anys.

aSugru-Mouldable-Glue-01aSugru111

L’invent val uns 10 euros a la mateixa web de sugru (sugru.com), i n’hi ha de 10 colors diferents. Aquí podreu trobar també els mil i un usos que se li pot donar al material en qüestió, com  ara reparar qualsevol aparell trencat, protegir zabates infantils de rascades, tapar forats i esquerdes, fer-te ganxos, penjadors, o suports de paret per a tauletes electròniques, i moltes més idees!

@VictorEndrino

Dear sirs,

This is Víctor Endrino, tech reviewer from RAC1, the top radio station in Barcelona, Spain, with over 800,000 listeners daily.

Among other tasks I make reviews of innovative products, gadgets, new electronic devices and smartphone apps.

I have read about the Chatlight and I thought it could be highly interesting to our audience, as selfies and FaceTime chats are gaining fans in Spain, so people would take much advantage of this light. So I’d like to inquire about the possibility to receive a sample that I could check and review on the radio as well as on the station’s website (www.rac1.org).

I could even make a video review for my personal youtube channel.

Please consider my proposal, as I find many people in Spain could be interested.

Thank you

Víctor Endrino
Via Lliure – RAC1

vendrino@radiocat.net
Twitter: @victorendrino

Apps i tecnologia

Aplicacions amb @VictorEndrino: Beruby, guanya diners a internet.

12/03/2015

Beruby és una aplicació de cashback.

Què és el cashback?

És una manera d’estalviar comprant per internet. Tu compres una cosa i ells t’ingressen en metàlic un percentatge del valor de la compra.

berubyi2nl2x

Imagina’t que li has de comprar un regal a algú que fa anys. I tens una idea. Li vull comprar al meu nebot… el Mario Kart, per exemple. Doncs entres a beruby i busques quines botigues et generen cashback. et surten diverses, i de les més conegudes: Corte inglés, FNAC… fins i tot les més populars, com AliExpress, Miniinthebox, etc.

Doncs tries la botiga que més t’interessi, hi entres a través de l’aplicació, i fas la compra. I al cap d’un dia veuràs com al teu compte t’ingressen uns euros que, un cop confirmats, pots transferir-te al teu paypal, al teu banc, o a on tu diguis.

I qui diu per compra, també diu per visita. Per fer cerques a Yahoo, per visitar webs, per baixar-te aplicacions, per provar jocs, per respondre a enquestes… cadascuna d’aquestes activitats té una recompensa, i són diners reals!

Jo l’he provada a mi i a un parell de persones que conec els ha funcionat.

Podeu apuntar-vos-hi fent clic a AQUÍ

Apps i tecnologia

Andròmines Endrino: El RICE CUBE, la màquina de fer sushi

12/03/2015

El sushi està de moda. Això és innegable. Cada cop hi ha més llocs on en pots trobar aquestes delícies japoneses fetes amb base d’arròs.

Però quan et poses a fer-lo tu, necessites d’una important infraestructura que consta de diversos estris i accessoris que, a més, requereixen d’una destresa especial. I d’un arròs especial que treu més midó del normal, per tal que tot quedi més enganxat i compactat.

Però si sou amants del sushi i necessiteu menjar-ne cada dos per tres, però sou uns autèntics negats a l’hora de preparar-lo, us presentem el Rice Cube, una màquina que us facilitarà molt la vida i us estalviarà temps i diners!

a rice17810101-2Mai no havia estat tan fàcil fer aquesta delícia japonesa.

El Rice Cube funciona de la mateixa manera que les esclafadores de cotxes dels desguaços, que agafen un cotxe i el converteixen en un cub de ferralla. Doncs amb el Rice Cube passa el mateix, però enlloc de posar-hi un cotxe, hi posem una petita quantitat d’arròs, i l’hi donem la forma.

A més, no cal que fem servir arròs especial per sushi, sinó que ho podem fer amb qualsevol tipus d’arròs.

aRICE-CUBE-HOW-TO-ATMOS

Un cop dominem la tècnica, podem anar fent variacions, farcir els cubs, combinar tipus d’arròs, embolicar-los amb salmó o tonyina, etcètera. I quedeu com uns reis si organitzeu alguna trobada amb amics.

Imagen de previsualización de YouTube

A Barcelona, ho podeu trobar per 16 euros a la botiga Cooking del carrer Provença, 278.

@victorendrino

Entrevista

Amàlia Gordóvil “Amb un clatellot creo una reacció, però fins a quin punt aquest nen internalitza aquests valors morals?”

08/03/2015

Aquest matí hem parlat d’educació i dels límits del càstig físic amb Amàlia Gordóvil, psicòloga infantil i familiar i professora de la UOC.
Ha esdevingut un tema polèmic arran de la condemna a París per part del Consell d’Europa per tolerar el dret a corregir dels pares.

Una bufetada a temps sempre va bé? La psicòloga afirma que, “amb un clatellot es crea una reacció, però fins a quin punt aquest nen internalitza aquests valors morals?”
Així doncs, no s’aconsegueix res i fins i tot es pot crear una reacció contrària, produint que el nen “no aprengui més enllà”.
Per altra banda, els extrems sempre són negatius, com diu Gordóvil, “Un pare que sempre pega és igual de perillós que un pare que mai renya ni posa límits”. Sobreprotegir els fills no és aconsellable, ja que provoca que el nen tingui problemes per ser autònom.
Per evitar situacions extremes la comunicació és clau, és important que pares i fills comparteixin temps junts, la psicòloga afegeix que “ser pares no és fàcil; els moments on ens reunim tots són vitals”.
A més, Gordóvil considera que s’ha produït un canvi, els pares reconeixen que no és culpa dels nens sinó que “és un problema de tota la família”. És per aquest motiu que Gordóvil prioritza molt el treball amb els pares per tal de corregir i posar límits a la conducta dels seus fills.

Entrevista

Miguel Perlado “D’una secta, se’n pot sortir”

08/03/2015

Avui hem parlat amb Miguel Perlado, psicòleg especialista en relacions sectàries, que presenta una conferència a Barcelona aquest cap de setmana.

A Catalunya hi ha més de 120 grups de manipulació psicològica, com ens diu Perlado “Avui en dia, el format dels grups sectaris ha canviat molt”. A més, destaca que “El primer punt de contacte amb una secta coincideix amb un moment de crisi personal, i la crisi econòmica toca directament la vulnerabilitat de les persones”.
No obstant això, el psicòleg assegura que “El perfil del guru ha canviat. Ara duu vestit i fa presentacions a hotels amb Power Point”.
El principal objectiu de la trobada d’aquest cap de setmana és el de “trobar un espai on transmetre experiències”
Afortunadament, “D’una secta se’n pot sortir; espontàniament al cap dels anys, i les famílies i els amics hi tenen un paper determinat”.

%s1 / %s2