Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

La recomanació dels blogs vivants: carn a la brasa

Ara que fa fred, sembla que ve de gust una bona carn a la brasa. Al Via lliure hem convidat en Josep Sucarrats, director de la revista Cuina, perquè ens recomani els millors llocs que ell coneix per tastar-la. Són aquests:

Cal Xim (Sant Pau d'Ordal, Alt Penedès)

És un clàssic entre clàssics dels amants tant de la bona brasa com del bon beure. Els germans Fidel i Santi Amigó es pregunten perquè una bona botifarra negra no es pot menjar acompanyada d'un gran cava o d'un gran vi del Penedès. I a casa seva excel·leix tant la carn que s'hi cou com un celler infinit amb els millors vins del país i de l'estranger.

Hostal Sant Maurici ( La Quar, Berguedà)

Un dissabte al matí a l'hivern és un bon moment per anar-hi. A la llar de foc d'aquest hostal tan antic que el xef amb estrella Michelin Oriol Rovira ha recuperat, preservant-ne l'esperit popular del lloc, s'hi apleguen comarcans de tota la vida a gaudir de les carns i botifarres a la brasa —totes de qualitat, de la zona— que s'hi couen. I no és pas gens car!

Malena (Gimenells, Segrià)

Agafeu-vos fort. Aquest és un restaurant amb estrella Michelin que —mai ho hauríeu dit!— té en la brasa el seu plat fort. L'artífex de l'invent és Xixo Castaño, que va recuperar l'estrella fa un parell d'anys, quan va tornar a obrir a Gimenells, després d'haver-la tinguda anys enrere a Lleida mateix. Aquest cuiner, fins i tot, ha inventat un forn que recull l'escalfor i el fum de la brasa i hi incorpora el vapor. Dos plats: carxofes a la brasa amb melmelada de gerds i patates de Prades i cebes al caliu en forma de trinxat suau. La dignificació de la brasa, vaja.

Hostal Colomí (Santa Coloma de Queralt, Conca de Barberà)

Tornem a un lloc dels de tota la vida, amb un ambient familiar que ens reconcilia amb els àpats de cap de setmana. Al centre d'aquesta vila medieval de la Baixa Segarra, les germanes Camps —una versió local de les Reixach de l'Hispània— fan cuina de tota la vida i mantenen viu el foc d'una llar d'on surten tota mena de carns i verdures a la brasa. L'èxit d'aquest restaurant històric és definitiu, vigileu, que solen tenir ple!

Grids-El Molí de l'Escala (L'Escala, Alt Empordà)

El Grids és el concepte de braseria del xef Jordi Jacas —que ara podeu veure presentant el progarama Menú Degustació, a TV3—, que conviu amb el restaurant gastronòmic El Molí de l'Escala. El Molí és a la planta baixa, el Grids, a la primera, amb una terrassa fantàstica. En destquen els txuletons i la selecció de carns de qualitat, acompanyades d’amanides i entrants de temporada. A l'hivern, a més, hi fan calçotades amb els calçots ecològics que conreuen ells mateixos.

Mas La Torre (Mont-Ral, Alt Camp)

Els fullets d’aquesta casa rural ho avisen: “Mas aïllat”. A fe de Déu: quatre quilòmetres de pista forestal i certa sensació d’haver-se perdut —tot i que el camí, ho hem comprovat, està perfectament indicat— menen a una casa apartada dalt d’un pic des d’on no es veu altra cosa que bosc i més bosc. Compteu-hi: és el que buscàveu. La llar de foc que crema al costat dels finestrals, que emmarquen les muntanyes de Prades, augura llargues hores de relaxament hivernal. La Maria Rosa i en Fernando us tractaran amb una amabilitat extrema i adaptaran els àpats a les vostres necessitats. El que heu de demanar sí o sí són les carns que couen al forn de llenya que van recuperar quan, fa uns quinze anys, van reconstruir la casa. El garrí és la seva especialitat, i ofereixen també una selecció d’embotits ibèrics que el mateix Fernando, originari de Salamanca i expert de la matèria, s’encarrega d’escollir. El xai a la brasa és el seu altre must. I si hi aneu en època de calçotades i us abelleix de fer-ne una, només cal que els l’encarregueu.

Carlota Akaneya (Barcelona)

Ara ens posarem originals. I us recomanarem un restaurant que no espereu, un japonès.

Has sentit parlar del sumiyaki? Es tracta d'un tipus de barbacoa casolana amb una graella de carbó vegetal que arriba al Japó des de Corea a principis del segle XX convertint-se en part important de la seva cultura gastronòmica. Ho sabies? Impossible oblidar després de conèixer a Carlota Akaneya, un restaurant de Barcelona on pots cuinar les verdures i la carn al teu gust sobre una barbacoa encaixada a la teva pròpia taula. Hi podreu coure carn de Kobe o Waygu, verdures, gambes, vedella xilena…

Cal Taiet (Ullastrell, Vallès Occidental)

Un restaurant de poble dels de tota la vida, un premi a la regularitat que aplega clients tant del Vallès com del Baix Llobregat, perquè està situat al límit entre una i altra comarca. El restaurant el presideix el foc d'on surten les peces de brasa que han donat fama a l'establiment. La raó? Seleccionen el carbó vegetal amb què couen la carn.

Butifarring (Barcelona)

Si un dia passegeu pels volts de la plaça de Sant Jaume, de Barcelona, i flaireu olor de brasa en acció, és que sou a prop de Butifarring, el bar d'entrepans que va obrir al carrer del Call ara fa poc més d'un any. Especialitzats, com fa intuir el nom, en butifarra, tenen una brasa de veritat per coure-les. I perquè siguin de qualitat, les compren a Cal Mitjans, de Moja (Alt Penedès). Dels millors entrepans de la ciutat, ja ho veieu.

El Balcó (Girona, Gironès)

Hem pensat que no seria de més que us recomanéssim un restaurant dels màxims experts mundials en carn, dels argentins. I en coneixem un, a Girona, que acredita experiència i bon fer des del 1986. És El Balcó i hi fan uns asados per llepar-se'n els dits.