El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Cinema, amb @blaimorell: 'Open windows' i 'Bajo la misma estrella'

.

Open Windows

Es tracta de la tercera pel·lícula del director espanyol Nacho Vigalondo després de Los cronocrímenes i Extraterrestre. També va rebre una nominació a l'Oscar al millor curtmetratge amb 7:35 de la mañana.

Vigalondo va conéixer Elijah Wood al Festival de Cinema Fantàstic d'Austin. El protagonista d'El Senyor dels Anells se li va apropar i li va preguntar si era el director de Los cronocrímenes. Des de llavors tenien clar que treballarien plegats. I així ha estat.

La co-protagonista del film, Sacha Grey, és una exactriu porno que ha treballat amb Steven Soderbergh a The Girlfriend Experience.

La postproducció del film es va allargar gairebé un any, especialment per la dificultat de la gestió de tants senyals simultànis de video, de la que no hi ha precedent a la història del cinema. I és que ha hagut de rodar quatre vegades més de metratge: unes 9 hores en total que es poden veure simultàniament en diverses finestres que s'obren i es tanquen en la pantalla d'un portàtil durant 90 minuts.

Han utilitzat dotze tipus de càmeres diferents: webcams, tauletes, mòbils, de seguretat, de trànsit, satèl·lits, càmeres de cap,... I s'ha hagut de crear un software específicament dissenyat per poder coordinar les finestres a la pantalla.

Nick (Elijah Wood) és un noi amb sort. Aquesta nit coneixerà Jill Goddard (Sasha Grey), l'actriu més excitant del moment. Jill està promocionant la seva última pel·lícula, Dark Sky, i Nick ha guanyat un sopar amb ella, en un concurs per la web. No obstant això, rep una trucada d'un tipus, Chord (Neil Maskell), que l'informa que el sopar ha estat cancel·lat i li confessa que és culpa de la capritxosa actriu. Chord, en compensació, i demostrant unes increïbles habilitats com hacker, li ofereix a Nick l'accés per poder espiar Jill durant la resta de la nit, des del seu propi portàtil, de formes que cap altre fan podria somiar mai. Però una terrible veritat comença a revelar-se. Tot sembla ser un muntatge ideat per Chord, en què Nick és la peça d'un pla molt més gran.

Direcció: Nacho Vigalondo.

Intèrprets: Elijah Wood, Sacha Grey, Neil Maskell, Adam Quintero, Iván González, Brain Elder, Ulysses Lopez, Rachel Arieff, Nacho Vigalondo, Jaime Olías.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bWL98ItYsPc[/youtube]

.

Bajo la misma estrella

És l'adaptació al cinema de la novel·la de John Green del mateix títol que ha venut milions d'exemplars a tot el món. L'ha dirigida Josh Boone, que va debutar al cinema amb l'estupenda Un invierno en la playa.

L'any 2000 Green treballava com a capellà a un hospital infantil, i allà volia escriure un relat sobre joves que fossin com els que va conéixer allà. L'amistat que va fer amb una jove anomenada Esther Earl, que va morir als 16 anys el 2010 i a qui va decicar el llibre, el va ajudar a definir els personatges.

Abans fins i tot d'acabar-la, Green va rebre una trucada de Hollywood interessant-se pels drets del llibre. En un principi es va mostrat reticent, però al final va acceptar. Green va assistir habitualment al rodatge, i els va ajudar amb la seva opinió sobre si aquella escena funcionava o no.

Nacho Vigalondo , a la qual vam veure com a filla de Nacho Vigalondo a Los descendientes, tenia tantes ganes d'interpretar el paper que va enviar un correu a John Green per comentar-li que li havia agradat molt el llibre i perquè havia d'interpretar a Hazel. Així que va seure amb els executius de l'estudi i els productors, i els va suplicar que si calia podia fer d'ajudant personal o extra, però que havia de formar part del projecte. Després de provar 150 actrius pel paper, quan li va tocar a la Shailene, als deu segons Josh Boone tenia ben clar que ella seria Hazel.

Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) té setze anys. Alternativament estima i suporta als seus pares que, en ocasions, arriben a adorar-la amb excés. Hazel està boja per un jove, Gus Waters (Ansel Elgort) que sembla igualment boig per ella. A mesura que van intimant, Hazel i Gus comparteixen els temors que acompanyen al seu estat de salut, a més del seu amor pels llibres, inclòs el favorit per excel·lència de Hazel, An Imperial Affliction. En nombroses ocasions ha tractat, sense èxit, posar-se en contacte amb Peter Van Houten (Willem Dafoe), l'autor del llibre, que porta una vida retirada. Quan Gus aconsegueix arribar a Van Houten a través de l'ajudant de l'escriptor, el resultat, que el deixa estupefacte, és una invitació per a conèixer l'autor a Amsterdam. Gus està decidit a portar-se a Hazel en una odissea que donarà resposta a cada pregunta que haja fet mai sobre un llibre que tant ha suposat per a ella. Però les respostes que busca no provenen de Peter Van Houten. Neixen de viure una gran aventura que Hazel comparteix amb algú de qui no té por estar enamorada; algú que els ha donat als dos el que ella anomena "una mica d'infinitud", un "per sempre" dins dels seus comptats dies.

Direcció: Josh Boone.

Intèrprets: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Laura Dern, Sam Trammell, Willem Dafoe, Mike Birbiglia.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-5CqS2u_jb4[/youtube]

.