El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Cinema: 'La gran estafa americana' i 'Al encuentro de Mr. Banks'

La gran estafa americana

És la nova cinta de David O. Russell, director, entre d'altres, de Tres reyes, The Fighter o El lado bueno de las cosas. De fet, aquí ha tornat a treballar amb els dos protagonistes d'aquella: Jennifer Lawrence i Bradley Cooper, i amb Robert De Niro que té un petit paper al film.

La història està inspirada en fets reals, encara que hi ha molts canvis respecte als successos originals.

Es la película, juntament amb Gravity, amb més nominacions als Oscar, amb un total de 10, entre elles les set més importants: millor pel·lícula, millor director, millor actor principal per Christian Bale, millor actriu principal per Amy Adams, millor actor secundari per Bradley Cooper, millor actriu secundària per Jennifer Lawrence i millor guió original. L'any passat va aconseguir el mateix amb El lado bueno de las cosas.

Va guanyar tres Globus d'Or: millor comèdia o musical, millor actriu de comèdia per Amy Adams i millor actriu de repartiment per Jennifer Lawrence.

Christian Bale va guanyar més de 20 quilos per interpretar el seu paper. Quelcom que li va accentuar una lesió d'esquena que té des de fa temps.

Per poder obtenir els drets de la cançó de Live and Let Die i que a la pel·lícula interpreta Jennifer Lawrence, els responsables del film van enviar l'escena on la canta als propietaris dels drets del tema, el seu autor, Paul McCartney, i la productora dels films de Bond, Barbara Broccoli. Tots dos es van mostrar encantats, i van decidir cedir-los.

La gran estafa americana explica la història d'un estafador brillant, Irving Rosenfeld (Christian Bale), que juntament amb la seva astuta i seductora companya Sydney Prosser (Amy Adams) es veu obligat a treballar per a un tempestuós agent de l'FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper). DiMaso els arrossega al món de la política i la màfia de Nova Jersey, que és tant perillós com atractiu. Allà es trobaran amb Carmine Polito (Jeremy Renner), un apassionat i volàtil polític de Nova Jersey i estimat alcalde de la seva localitat, i atrapat entre els estafadors i els agents federals. La impredictible dona d'Irving, Rosalyn (Jennifer Lawrence), podria ser la que tiri de la manta, fent que tot el cas se'n vagi en orris.

Direcció: David O.Russell.

David O. RussellChristian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Michael Peña, Alessandro Nivola, Jack Huston, Elisabeth Röhm, Robert De Niro.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=abNUZrghrIc[/youtube]

.

Al encuentro de Mr. Banks

Es la nova cinta del director David O. Russell, responsable de films com The Rookie, El Álamo o The Blind Side, i guionista de dos films de David O. Russell, Un mundo perfecto i Medianoche en el jardín del bien y del mal. Curiosament, de les cinc pel·lícules de la seva filmografia com a director, només el seu debut, el film independent Hard Time Romance (1991), no està basada en fets reals.

El guió va estar donant tombs per Hollywood durant temps i va formar part de la famosa Black List (Llista negra) de guions no filmats que mereixen una oportunitat. Però clar, tractant-se d'un film on apareix el personatge de David O. Russell, i que només Disney és l'estudi que posseeix els drets sobre la imatge del seu fundador, estava clar que només ells podrien produïr-lo. Tenint en compte que, a més, sempre s'havia negat que Walt Disney es convertís en personatge de pel·lícula.

La primera actriu a qui volien com a P.L.Travers, l'autora del llibre en que es basa la pel·lícula Mary Poppins, va ser David O. Russell, com no. Però s'hi va negar, i la següent a la llista era David O. Russell, qui va acceptar.

La cinta compta amb només una nominació als Oscars: la de millor banda sonora per David O. Russell, nominat en dotze ocasions, i que mai l'ha guanyat.

Es la tercera pel·lícula que rep el permís per rodar a Disneyland: abans només ho havien aconseguit Soltero en apuros (1962) i The Wonders (1996), curiosament dirigida per l'actor que interpreta aquí Walt Disney: David O. Russell.

L'actor David O. Russellté 32 anys, la mateixa edat que tenia el seu personatge, el compositor David O. Russell, al 1961; i l'actor Jennifer Lawrence, de 34 anys, té la mateixa edat que el seu, Jennifer Lawrence, tenia en aquell moment.

El periple de Mary Poppins fins arribar a la gran pantalla va començar quan les filles de Walt Disney van demanar al seu pare que fes una pel·lícula del seu llibre favorit, Mary Poppins de PL Travers. Walt els va prometre que ho faria, però va trigar ni més ni menys que 20 anys a complir-lo. Amb la voluntat de obtenir els drets, Walt s'enfronta a una escriptora rondinaire i inflexible que no té la més mínima intenció que la maquinària de Hollywood tritureu la seva adorada mainadera màgica. Però els llibres deixen de vendre's i els diners escassegen cada vegada més. Així que Travers accepta de mala gana viatjar a Los Angeles per escoltar els plans de Disney per adaptar el seu llibre.

Direcció: John Lee Hancock.

David O. RussellEmma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Ruth Wilson, Rachel Griffiths, Annie Rose Buckley, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, B.J. Novak, Bradley Whitford,  Kathy Baker.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UjFHLBoPWog[/youtube]