Tu diràs
Ara, de 4 a 6 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

El maestro del Prado, El parèntesi més llarg i Salvador Espriu, poemes i narracions

L'Emma Aixalà ens recomana primer de tot el nou llibre de Javier Sierra: El maestro del Prado y las pinturas proféticas. A principis dels anys noranta, Javier Sierra tenia uns 20 anys, estudiava a Madrid (ell és de Terol) i volia descobrir la ciutat de Madrid. En una visita al Museu del Prado va conèixer un personatge que, en durant unes quantes tardes, li va fer de guia, de professor, de mestre, en la lectura d’algunes de les pintures que s’hi exposen.

Quines obres? De qui? Què diuen? Què no diuen però si estàs preparat amb informació necessària sí que ets capaç d’interpretar? per què les qualifica de profètiques?...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MpClNoyPdg8[/youtube]

La segona recomanació és un recull de contes amb el que la seva autora -una filòloga de formació i escriptora, traductora i correctora de professió de nom Tina Vallès- diu que s’ha alliberat. L'Emma proposa llegir els 17 contes recollits sota el títol El parèntesi més llarg. L’estil amb què estan escrits? ironia en tota la seva puresa! De quin tipus d’històries parlem? de situacions que tothom ha viscut en algun moment i que, per tant, ens hi podem reflectir... I per què són tan diferents? doncs perquè en aquestes situacions els personatges resolen les coses sense la correcció amb què ho faríem a la vida real.

I per últim, Espriu és la tercera recomanació d’avui, perquè enguany es commemoren 100 anys del naixement de l’escriptor i poeta. Qui vulgui aprofitar per descobrir els seus orígens familiars i els lligams que sempre va tenir a Arenys de Mar (tot i néixer a Santa Coloma de Farners), quina va ser la seva evolució professional (molts anys com a escrivent de notaria substituint el seu pare, que havia mort), i quina la seva evolució narrativa, poètica i teatral (on molt sovint apareixen les figures del pare, de la mare i d’altres parents)... ara ho teniu fàcil, és una molt bona oportunitat.

En primer lloc perquè el Centre Salvador Espriu d’Arenys de Mar permet la consulta del fons documental, ofereix orientació i assessorament i està al cas de totes les activitats que s’organitzen al llarg de l’any (www.anyespriu.cat) i en segon lloc perquè ha aparegut un bon llibre per endinsar-se en l’estil Espriu. Poemes i narracions (Antologia), d’Edicions Bromera, és un llibre a càrrec d’Antoni Prats. Hi trobareu una biografia d’Espriu i una pràctica i didàctica explicació del seu llegat literari creat, per cert, al voltant de tres mites: Sinera (Arenys), amb el seu entorn de poble mariner i que simbolitza la Catalunya profunda... Lavínia, que mostra la societat burgesa lligada a la ciutat de Barcelona... i Sepharad (la península Ibèrica), que l’escriptor utilitzava per denunciar les lluites civils i les seves conseqüències.