El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Els millors documentals, segons @blaimorell

Avui, amb motiu de l’estrena de l’esplèndid documental A 20 pasos de la fama, del que parlarem d’aquí una estoneta, us volem preguntar:

QUIN ÉS EL DOCUMENTAL QUE US HA IMPRESSIONAT MÉS DE TOTS EL QUE HEU VIST?

Podríem haver anat més enrere en el temps, però m'he decidir per documentals estrenats els darrers deu anys, i que es poden trobar tots en DVD o Bluray, tot i que al final us he preparat un llistat amb una tria de documentals que valen molt la pena. Anem pel primer. Aquí el teniu en la seva versió completa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8GQA7T2UzLc[/youtube]

El cineasta alemany Werner Herzog donava en la clau amb Grizzly Man, aquest excepcional documental centrat en la figura de Timothy Treadwell, un activista ecològic que va decidir anar-se'n a viure amb els óssos i que va acabar essent devorat per un d'ells després de tretze anys de convivència. Un film que posa la pell de gallina, per la història que explica, i com ho explica. Anem pel següent, també en versió completa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3gs8ZcwGrOU[/youtube]

Es tracta de Man on Wire, guanyadora de l'Oscar al millor documental. La cinta de James Marsh, autor d'un altre excel·lent documental com és Proyecto Nim, ens narra la perillosa aventura de Philippe Petit, qui al 1974 va passejar entre les dues Torres Bessones gràcies al cable que es va tirar entre ambdues. El film mostra moments de la preparació i fotografies del passeig, així com la recreació dels fets, i entrevistes a tots els que van participar. Un altre excel·lent documental que podeu recuperar. Encara ens queden dos. El primer? Aquest (versió completa):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5nCvO6qEbJw[/youtube]

Ho heu endevinat. L'oscaritzat Inside Job, un documental no només sobre les causes, sinó també sobre els responsables de la crisi econòmica mundial de 2008, que va significar la ruïna de milions de persones que van perdre les seves llars i ocupacions, i que, a més, va posar en perill l'estabilitat econòmica dels països desenvolupats. A través d'una extensa investigació i d'entrevistes a financers, polítics i periodistes, es mostra l'auge d'empresaris sense escrúpols i la degradació de la política i l'educació. I acabem amb una altra joia.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gZeUECJ9xOc[/youtube]

Sí, és Searching for Sugar Man, la història de Rodríguez que podria ser la d'un músic qualsevol. Però no ho és. Descobert a finals dels anys 60 per dos productors mentre tocava les seves cançons a un bar de Detroit, va gravar dos discos. Però l'èxit mai li va arribar i un dia va desaparèixer. Mentrestant, una gravació del seu primer disc arriba a Sud-àfrica, i amb el temps es converteix en tot un ídol. I alguns dels seus fans sud-africans volen saber què li va passar a aquell artista anomenat Rodríguez. Un altre documental que com tant Grizzly Man i Man on Wire, fa servir els resorts de la ficció narrativa per explicar-nos una història on el dubte sobre la seva existència sobrevola contínuament durant tot el metratge. Tant és: la pel·lícula és apassionant i commovedora. La fascinant crònica d'un somni que va durar dos discos i que esdevé una oportunitat única per descobrir un artista que podia haver estat gran, però a qui les circumstàncies van relegar a l'oblit.

ALTRES DOCUMENTALS

¡Que viva México!

Hombres de Aran

Nanook, el esquimal

El triunfo de la voluntad

Shoah

The Cove

Una verdad incómoda

Spellbound

Bowling for Columbine

Fahrenheit 9/11

Exit Through the Gift Shop (dedicat a Bansky)

The Shock Doctrine

Super Size Me

Lost in Mancha

Ser y tener

Capturing the Friedmans

La pesadilla de Darwin

Los espigadores y la espigadora

Mi enemigo íntimo

Cuando éramos reyes

Buena Vista Social Club

Neil Young: Heart of Gold

The Devil and Daniel Johnston

Asaltar los cielos

El cielo gira

Asesinato en febrero

El sol del membrillo

El desencanto

Queridísimos verdugos

Innisfree

Monos como Becky