El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Prohibit llegir... el que et regalen per Sant Jordi

Avui hem fet una proposta completament revolucionària: que aquest Sant Jordi no regalem només llibres a gent amb la qual ens anem al llit o tenim intenció d'anar-nos en.

El libro de los abrazos, d´Eduardo Galeano

Bonic de veritat. De textos i de pinta. Són uns 250 relats breus, però breus brevíssims, de vegades de tres ratlles No són exactament contes, ni són exactament reflexions, ni són exactament anècdotes... i són les tres coses a l'hora. Són mini-mini històries on parla d'art, de literatura, de l'estat, de la fam, de la diplomàcia, de l'exili, de la religió, de mitologies, de justícia, d'injustícia... I alguns et deixen fet pols i cabrejat, perquè explica coses terrorífiques. Però d'altres et deixen tan meravellat que tornes a recuperar la fe en la humanitat. Segurament heu sentit a parlar molt darrerament del seu autor, que és Eudardo Galeano perquè va morir fa molt poquet, aquest dijous, i potser esteu farts de sentir-ne a parlar i no tenir gaire clar qui era. Si aquest és el vostre cas, busqueu “El libro de los abrazos” perquè entendreu de seguida qui era aquest senyor tan fantàstic i perquè us molarà un munt.

Autor: Eduardo Galeano

Any de publicació: 1989

Maridatge: vi negre vell, begut poquet a poquet

T'agradarà si t'agrada: twitter

Una cosa que mola saber: Era tan futboler que ha aconseguit una cosa que molt molt pocs escriptors han aconseguit: colar-se a la premsa esportiva!  Tant el Marca com l'Sport han dedicat una pàgina sencera al seu record

L'spoiler: La darrera frase del llibre és... “ soy mi cara en el viento, a contraviento, y soy el viento que me golpea en la cara”.

La veu dels morts, d'Orson Scott Card

Us sona El joc d'Ender?  Doncs El joc d'Ender sencer és una saga de cinc llibres . I aquesta saga mola molt. Mola tant que el segon llibre és millor que el primer. I el segon llibre és precisament La veu dels morts.  Anem a pams: Sí: és una saga. Sí: és ciència ficció. I Sí: és una de les coses més addictives que pot llegir un ésser humà. Us ho diu una persona que pateix cienciaficciófobia i que avorreix absolutament tot document un surti una nau espacial i no sigui Futurama. Però Ender és diferent. Primer perquè els personatges són molt fascinants. Però a més és un llibre de ciència ficció reposat. No hi ha làsers i no hi ha gaire coses que explotin. Enganxa molt.

Autor: Orson Scott Card

Any de publicació: 1986

Maridatge: és que enganxa tant que quasi ni pares per beure!

T'agradarà si t'agrada: Darwin, El club dels cinc i CSI

Una cosa que mola saber: Com passa amb els llibres més friquis de la història, podeu trobar a Viquipèdia tot un vocabulari de conceptes generats per aquesta saga, tals com: “ansible”, “xarxa filòtica”, “Stark” o “Aiúa”.

Spoiler: les darreres paraules del llibre són: “no la darrera de la seva tribu, sinó la primera”

Contes per a nens i nenes políticament correctes, de James Finn Garner

Segur que l'heu vist alguna vegada: és un llibre molt primet, blau, traduït per Quim Monzó, que apareix per segona vegada a aquesta secció com a traductor, i que conté les versions revisades passadíssimes de voltes de la Blancaneus, Els tres porquets, El vestit nou de l'emperador, La Ventafocs etc. Fa molt riure perquè és un llibre que té ni més ni menys que 20 anys, i funciona exactament igual! Això és una mica terrible perquè demostra d'una banda que seguim igual de racistes, sexistes etc, i de l'altre que el discurs correcció política segueix igual de rígid i cafre.

Autor: James Finn Garner

Any: 1994

T'agradarà si t'agrada: Into the woods en catxondeiu

Any de publicació: el menys sostenible, bio i saludable que tingueu per casa. Un bollycao amb cherry coke, per exemple.

Any de publicació: Actualment és més fàcil trobar aquest llibre en català que en anglès, la llengua original en què va ser escrit. L'edició anglesa porta anys sense reeditar-se, mentre que la catalana va per la 21ena edició.

Spoiler: L'àvia de la Caputxeta degolla el caçador per sexista.