Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

Viatges, amb Marc Serena: MicroCatalunya.cat

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fRBWpXgj3hk[/youtube]

Amb aquesta cançó de la cantautora Bikimel dedicada a Farrera, al Pallars Sobirà, hem parlat dels micropobles catalans.  A Catalunya hi ha 948 municipis, una tercera part dels quals tenen menys de 500 habitants. Us sonen: Cava, L’Espluga Calva, Llimiana, Les Oluges o Els Omells de Na Gaia?

Només a les comarques de Lleida ja hi ha 119 micropobles on hi viuen unes 30.000 persones. Els estan recorrent amb una furgoneta dels anys 80 el nostre col·laborador de viatges, el periodista Marc Serena, i el fotògraf Edu Bayer. Ho expliquen a través del web Microcatalunya.cat.

Són pobles que, en la seva majoria, van perdent població. Tot i que hi ha excepcions, com Torre-serona, que al ser a prop d’una ciutat gran com Lleida ha anat augmentant.

Per donar-los a conèixer han creat un directori amb 4.000 enllaços obert a la participació de tothom. És així que a través de l’etiqueta #microcatalunya a Instagram ja han aconseguit recollir 3.000 fotografies.

Al web també hi trobareu històries impactants que s’han anat trobant.  Hi ha municipis de Catalunya on encara la gent es mor a casa i aquella nit es fa una vetlla on hi assisteix tota la gent del poble. O a on la gent sap diferenciar el so d’unes campanes a morts de si són per un home o una dona.

És un treball molt fotogràfic. L’Edu retrata amb una Hasselblad analògica.

Tenen el suport de l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’empresa de Vic lafurgo.net els deixat una furgoneta però estan a la recerca de mecenes. Si creieu que el projecte val la pena els podeu donar un cop de mà a través del Verkami que han engegat.